Jeste li nabavili zimske gume? Provjerili smo šta vam slijedi ako niste

Od 1. novembra su obavezne

30.10.2023. 19:31
  • Podijeli:

Dolazi zima, a vi još niste pripremili svoj automobil? Požurite! Bez obzira na još uvijek lijepo vrijeme od 1. novembra obavezni ste da posjedujete zimsku opremu. Šta ona podrazumijeva i šta vam slijedi ukoliko je ne posjedujete, provjerila je Nevena Topić.

Prvo i osnovno, u pripremi za zimsku sezonu, zamjena guma. Proces prilično jednostavan - skidanje ljetne gume, montaža i balansiranje zimske, provjera pritiska, pa povratak na automobil. Za pola sata, vlasnik ste bezbjednijeg vozila za vožnju po blatu i snijegu.

Cijena gume zavisi od proizvođača, ali takođe zavisi i od veličine feluge na koju se postavlja. Takođe, po tome se razlikuje i cjenovnik usluga koje vrši vulkanizeri.

U zavisnosti koliko kilometara pređete, set od četiri zimske gume redovnim mjenjanjem trebalo bi da vas služi četiri do pet godina.

„15, 16 solova je 10 maraka, od 17 i 18 po 12 KM i ove do 20 je 15 maraka po gumi, po točku. 15ka obična guma continental je čak 140 maraka, dok se ove kinske proizvodnje mogu naći za 70, kazao je vulkanizer, Njegoš Vidović.

Već od 10. oktobra mušterije su počele da dolaze kod Njegoša na zamjenu guma. Na vrijeme je došao i Duško Ilić.

„Obavljam sve zakonske obaveze. Redovno mijenjamo gume, mora se ispoštovati zimska sezona. Skočile su cijene i ove godine, ali ja prezadovoljan sa ovim majstorom, imam godinama saradnju sa njim", rekao je Ilić.

Sve četiri zimske gume ipak nisu jedina opcija. Postoji i druga.

„Vlasnik vozila može imati i sva četiri ljetna pneumatika s tim što minimalna dubina gazećeg sloja mora da bude 4 milimetra. Vozilo može imati dvije zimske gume i dvije ljetne gume, zimski pneumatici moraju biti na pogonskim točkovima, a u samom vozilu moraju biti lanci za snijeg ili drugi uređaji za povećanje trakcije“, objašnjava Perica Pećanac, portparol Auto-moto saveza Republike Srpske.

Pored obavezne zimske opreme, oni koji dodatno žele da zaštite vozilo tokom zimskih dana mogu da ulože i obave dodatne radove.

„Svi već vozači znaju da je potrebno da se zamijeni tekućina za špricanje šajbe, da bude prilagođena za hladna vremena, da što manje ledi šajba i generalno antifriz i to je sve što je potrebno za njih, da bi bili spremni za zimske uslove", rekao je Novak Čičković, brend ambasador „Guma M“.

Ukoliko nemate adekvatno zimsku opremu mogli biste platiti novčanu kaznu u iznosu od 40 maraka. Ali to nije najgore što može da vam se desi. Zato, opremite svog ljubimca na vrijeme.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()