Jeftiniji narodni hljeb u RS od marta: “Jeftiniji smo od FBiH”

Odluka je donesena zbog svjesnosti da je u januaru i februaru došlo do značajnog povećanja cijena pekarskih proizvoda. Cilj je zaštiti standard stanovnika

29.02.2024. 13:57
  • Podijeli:
hljeb_pixabay-63c1bfd362f1c.webp Foto: Pixabay

Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o propisivanju mjere kontrole cijena kojom se određuje maksimalna maloprodajna cijena hljeba 600 g od brašna tip 500 koji će koštati 1.90 KM po komadu!

Narodni hljeb građani će moći kupiti već od marta, rekao je ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić nakon sjednice Vlade Republike Srpske.

Odluka je donesena zbog svjesnosti da je u januaru i februaru došlo do značajnog povećanja cijena pekarskih proizvoda. Cilj je zaštiti standard stanovnika.

Cijena ovoga osnovnog pekarskog artikla dosezala je i preko 2.50 KM u pojedinim opštinama. Ipak, zakonski se nije mogla definisati obaveza da pekari i trgovci moraju imati određenu količinu ovog proizvoda.

Vlada će ubuduće pokušati da donira brašno pekarima putem interventnih nabavki te na taj način utiče pozitivno na cijene što bi građanima pomoglo u doba inflacije.

Najavljena je i dodjela socijalnih paketa.

Vlada je objavila i upotrebe podatke osnovnih životnih namirnica u RS u odnosu na FBiH i region, uz tvrdnju da su najjeftiniji.

Za primjer navode da je 1kg hljeba u RS 3.15 a u FBiH 3.82 KM, a da je pileće meso u RS 12.50, u FBiH 15.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()