Jedan od problema invalidnih lica su i nesavjesni vozači

Živjeti sa invaliditetom nije lako

06.03.2024. 19:50
  • Podijeli:

Jedan od problema s kojim se, između ostalog, suočavaju invalidna lica su i nesavjesni vozači, koji nerijetko svoja vozila parkiraju na mjesta predviđena isključivo za osobe s invaliditetom.

Takav problem već duže muči i Banjaluku, a više detalja o ovoj temi ima Nevena Topić.

Živjeti sa invaliditetom nije lako, a kada na to dodate i parkiranje nesavjesnih vozača na praking mjesta predviđena za invalide, onda postaje još teže. Mnogi ne razmišljaju da na taj način škode onima koji su u svom kretanju ograničeni.

"Osjećamo se jako povrijeđeno jer nemamo to razumijevanje sugrađana vozača koji parkiraju na to mjesto, svjesni da su parkirali na mjesto koje nije namjenjeno njima i oduzeli pravo da osoba sa invaliditetom parkira na to mjesto. Iz prostog razloga što osobe sa invaliditetom otežano se kreću i nisu bez razloga ta mjesta tu pozicionirana, na ulazu u objekat bilo da je riječ o tržnim centrima ili nekoj instituciji", priča Dejan Trninić, iz Udruženje žrtava saobraćajnih nezgoda "STEP".

Pored javnih parkinga na kojima je ova pojava sve učestalija, sve češće prava osoba sa invaliditetom ugrožavaju se i na parking mjestima u tržnim centrima. Od maja prošle godine jedan banjalučki tržni centar daje saglasnost komunalnoj policiji da sankcionišu nesavjesne vozače.

"Pojava, nažalost, nije rijetka, uvijek postoje vozači koji parkiraju na mjesta predviđena za osobe sa invaliditetom, naročito tokom dana kada imamo visoku posjećenost. U skladu s tim, komunalna policija Grada Banjaluke vrši redovne obilaske našeg parkinga, kao i obilaske po prijavama posjetilaca i zaposlenih", odgovor je najvećeg banjalučkog tržnog centra.

Pored prijava, pripadnici komunalne policije grada Banjaluka i redovnom kontrolom svakodnevno vrše nadzor parking mjesta i provjeru pravilnosti parkiranja. Tim povodom, u toku prošle godine izdato je više od 500 prekršajnih naloga za nepropisno parkiranje na mjestima predviđenim za invalide.

"A u ovoj tekućoj godini su izdali 101 prekršajni nalog za počinioce prekršaja nepropisnog parkiranja vozila na mjestima koja su obilježena znakom pristupačnosti za invalidna lica. Na javnim parking mjestima novčana kazna iznosi 500 KM, a na privatnim parkinzima na parkinzima tržnih centara iznosi 100KM", objasnio je Igor Jeličić, šef Odsjeka komunalne policije grada Banjaluka.

Kontrolama nadležnih nerijetko se utvrdi i da istaknuta kartica za invalide ne odgovara automobilu za koji je izdata, kao i da je kartica falsifikovana. Ostaje pitanje da li će se ikada promijeniti svijest građana i povećati razumijevanje prema onima kojima je invalidno parking mjesto potreba a ne hir.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()