Iz udruženja za očuvanje prirodne sredine upozoravaju: Vlastima nije zanimljiva ova tema

"Ne vidimo neki veći pomak. I dalje smo prvi kada je u pitanju zagađenje vazduha, Banjaluka i Sarajevo su često na prvom mjestu kada je u pitanju stepen zagađenja vazduha u zimskom periodu", naveo je Topić.

22.04.2024. 16:21
  • Podijeli:
Sreća, priroda, planinam, vežbanje, trening, zdrav život, Pixabay-654b8c2f6a5cb.webp Foto: Pixabay

Tek tri odsto prirodnih područja u BiH je zaštićeno, a iako se vide mali pomaci kada je riječ o ekologiji, najveći problem i dalje predstavljaju trome i nezainteresovane državne institucije kojima zaštita životne sredine nije prioritet.

Naveli su ovo za "Nezavisne novine" u ekološkim udruženjima povodom Svjetskog dana planete Zemlje, koji se svake godine obilježava 22. aprila.

Da je pred BiH i dalje dalek put kada je riječ o zaštiti prirode, potvrdio je Vladimir Topić, asistent na programu energija i klimatske promjene u Centru za životnu sredinu u Banjaluci, koji je naglasio da je u Srpskoj pod zaštitom tek oko tri odsto područja.

"Ne postoji dovoljna institucionalna briga o zaštićenim područjima, kojih u Srpskoj ima 2,96 odsto, što je ispod svih normi, a 90 odsto postojećih zaštićenih područja nemaju adekvatan sistem menadžmenta i upravljanja", kazao je Topić, dodajući da postoji mnogo problema kada su u pitanju vodosnabdijevanje, ugrožavanje izvorišta u zaštitim zonama, zagađivanje rijeka, krčenje šuma...

"Ne vidimo neki veći pomak. I dalje smo prvi kada je u pitanju zagađenje vazduha, Banjaluka i Sarajevo su često na prvom mjestu kada je u pitanju stepen zagađenja vazduha u zimskom periodu", naveo je Topić.

Istakao je da, iako ekološka udruženja mogu doprinijeti boljoj situaciji, na kraju se sve svodi na državne institucije, koje moraju da prihvate prijedloge i implementiraju ih u praksi.

"I dalje imamo situacije da institucije neka pitanja ne rješavaju sistematski ni sa voljom. Najbolji primjer predstavljaju netaknuta prirodna područja koja i dalje nisu zaštićena, kao što je, na primjer, rijeka Cvrcka, gornja Neretva, u Foči je ugrožena vodozaštitna zona, jer institucije podržavaju izgradnju mini-hidrocentrala na rijeci Bjelavi", rekao je Topić, dodajući da je neshvatljivo, kada je riječ o zelenim rudarenjima, da institucije preferiraju te projekte nauštrb lokalnih zajednica.

"Vladin sektor u saradnji sa nevladinim može doprinijeti zaštiti životne sredine, ali mora podržati lokalne inicijative, udruženja i građane", zaključio je Topić.

Da je vrlo mali dio prirodnog područja pod zaštitom u BiH za "Nezavisne novine" je potvrdila  Azra Šehić Kustura, PR asistent "Aarhus centra" u BiH, koja navodi da je u cijeloj BiH tek oko 3,46 odsto zaštićenih područja, te da u BiH postoji i oko 1.800 endemičnih vrsta i podvrsta koje treba zaštititi.

"Okoliš je potrebno zaštititi na adekvatan i transparentan način, da sve informacije uvijek budu dostupne građanima, da bi se građani mogli uključiti u sve procese donošenja odluka koje se tiču prirode", rekla je Šehić Kusturova.

Dodala je da su iz ovog centra apelovali da se zakon o zaštiti prirode, koji je trenutno u Vladi FBiH, što prije pošalje u Parlament FBiH, jer, kako ističe, trenutni zakon o zaštiti prirode nije usklađen sa EU direktivama.

"Mi smo tražili da se u zakon unese zabrana gradnje mini-hidroelektrana u zaštićenim područjima, jer se na takav način implementira zaključak Parlamenta o moratoriju o gradnji mini-hidroelektrana", kazala je Šehić Kusturova, dodajući da takođe smatraju da ovaj zakon mora biti usklađen sa zakonima o zaštiti prirode u Srpskoj i Brčko distriktu.

Da su institucije i dalje trome kada treba da se zaštiti priroda u BiH, Šehić Kusturova kaže da su zato tu ekološka udruženja koja vrše pritisak na državne institucije.

Džamila Akić, direktorica Centra za ekologiju i energiju Tuzla, kazala je da, iako u posljednjih desetak godina ima pomaka, pitanja ekologije i zaštite životne sredinu i dalje nisu prioritet.

"Pitanja okoliša nekako i dalje ostaju na margini, ona nisu prioritet ni zakonodavnoj ni izvršnoj vlasti. Vidi se da se dovoljno ne ulaže u rješavanje problema pročišćavanja otpadnih voda, upravljanja otpadom, zagađenja zraka, tih problema koji su prioritetni za gađane BiH", rekla je Akićeva.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()