Iz Autocesta FBiH za UNU: Trasa autoputa kroz Hercegovinu ostaje ista, završetak radova do kraja 2028.

Koridor Vc ključna je investicija za državu jer će ojačati ekonomiju, društvenu interakciju i regionalnu integraciju, kazao je za UNU v.d. direktora JP Autoceste FBiH Denis Lasić

27.02.2024. 14:45
  • Podijeli:
autoput-ilustracija-izgradnja-armin-durgut-pixsell.jpg

Tender za izgradnju dionice Mostar Jug – Tunel Kvanj je pri kraju, i očekuje se da bi se ugovor za izgradnju trebao potpisati na proljeće, kazali su za UNA TV iz preduzeća JP Autoceste FBiH.

Dodali su da ako radovi budu tekli u skladu s predviđenom dinamikom, izgradnja te dionice koja je ključna za povezivanje cjelokupnog područja Hercegovine bit će okončana do kraja 2028. godine.

“Koridor Vc ključna je investicija za državu jer će ojačati ekonomiju, društvenu interakciju i regionalnu integraciju. S izgradnjom dionice najveći dio autoceste južno od Mostara bit će stavljen u funkciju čime će se dati ključni zamah za razvoj gospodarstva Hercegovine i cijele Federacije. Izabrane su i firme koje će nadzirati gradnju dionice od Mostara jug do tunela Kvanj”, kazao je v.d. direktora JP Autoceste FBiH Denis Lasić.

Smatraju da ovaj projekt je od javnog interesa i imat će značaj kako za grad Mostar tako i za cijelokupnu zajednicu.

"Financijer tog projekta na izgradnji Koridora Vc je pouzdani partner JP Autoceste FBiH, Evropska banka za obnovu i razvoj, koja je izdvojila 60 miliona eura i koja daje punu potporu brzoj implementaciji projekta. Tome u prilog ide i činjenica da je Glavni odbor EBRD-a krajem godine već dao zeleno svjetlo za odobrenje isplate sredstava te se čeka da povjerenstvo okonča tender", pojasnili su.

Prema njihovim riječima, Evropska unija je podržala taj projekt s 30,33 miliona eura bespovratnih sredstava.

"Interna provjera Banke (EBRD) dala je preporuku za izradu dodatnih studija koje će pružiti kvalitetnije odgovore na pojedine segmete projekta kao što su okolišni i društveni utjecaji, što svakako ne dovodi u pitanje dinamiku projekta. Treba napomenuti da je Vlada Federacije BiH u julu 2023. još jedanput razmatrala pitanje trase na tom dijelu autoceste na Koridoru Vc te je istu potvrdila. Trasa je u skladu s Prostornim planom područja posebnih obilježja od značaja za FBiH 'Autocesta na koridoru Vc', koji je usvojen u Parlamentu FBiH i neće biti nikakvih korekcija", naglasili su.

Smatraju da će izgradnja te dionice imati višestruku koristi, poput poboljšanih usluga prijevoza, smanjenog prometa na lokalnim cestama, poboljšanog pristupa regionalnoj prometnoj infrastrukturi i turističkim središtima.

"Brojni su benefiti za mještane južnih mostarskih naselja kroz koju prolazi ova dionica duga 9,2 kilometara. Pored direktne veze koja će omogućiti bržu komunikaciju ka jugu i ka Sarajevu, lokalna zajednica će, u skladu s najboljim načelima društvene odgovornosti dobiti i novi vodovod, kanalizaciju, te druge infrastrukturne objekte od značaja za same mještane. Na taj način će se životni standard domaćinstava umnogome poboljšati", zaključili su.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()