Ističe rok za isplatu plaća zeničkim rudarima, spremni doći u srijedu u Sarajevo

Danas je, međutim, istekao i krajnji zakonski rok za isplatu februarske plaće, dok je rok za isplatu plaće za januar istekao još krajem februara

25.03.2024. 21:15
  • Podijeli:
protesti rudari - una-6422a3d785071.webp Foto: UNA

"Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine, do sutra u 10 sati, dao je rok nadležnim da se osiguraju plaće za rudare Rudnika mrkog uglja Zenica ili će se pristupiti realizaciji zaključaka o organizaciji protesta rudara Koncerna JP Elektroprivreda BiH ispred sjedišta Vlade FBiH u Sarajevu", potvrdio je predsjednik Sindikata pogona "Raspotočje" RMU Zenica Nedžad Duraković.

U skladu s dogovorom sa sastanka od 14. marta, koji je održan u Kaknju te na kojem su sudjelovali čelni ljudi Ministarstva energije, rudarstva i industrije Federacije BiH, JP Elektroprivreda BiH i menadžmenta RMU Zenica, zeničkim rudarima, koji su još 6. marta stupili u radnički neposluh, trebaju biti isplaćene dvije zaostale plaće - za januar i februar, kao i naknade za topli obrok za ta dva mjeseca.

Danas je, međutim, istekao i krajnji zakonski rok za isplatu februarske plaće, dok je rok za isplatu plaće za januar istekao još krajem februara.

"Nikakvih naznaka o eventualnom terminu isplate plaća nemamo i sve upućuje na to da ćemo u srijedu morati organizirati najavljeni protest, na kojem će biti prisutno između 300 i 350 rudara iz svih sedam rudnika Koncerna", najavljuje Duraković, koji napominje da su u toku posljednje pripreme za organizaciju tog protesta.

Na sastanku u Kaknju, osim isplate plaća u "što kraćem roku", dogovorena je i izrada Elaborata o stanju u RMU Zenica, a koji bi trebao dati i odgovor da li će se nastaviti proizvodnja ili će biti potpuno prekinuta  proizvodnja i u posljednjem, jamskom pogonu zeničkog rudnika.

Proizvodnja na površinskim kopovima Rača i Mošćanica zeničkog rudnika obustavljena je prije nekoliko decenija; prije nekoliko godina zatvoren je i jamski pogon "Stranjani", dok je u maju prošle godine obustavljena proizvodnja i u pogonu "Stara jama".

Proizvodnja se proteklih, manje od godinu dana, ali uz česte obustave rada, odvijala samo u pogonu "Raspotočje", koji se od decembra prošle godine susreće s velikim problemima u proizvodnji, odnosno na "širokom čelu", jer su prošlogodišnje obustave rada prouzročile visoke jamske pritiske te obrušavanje krovine.

"Nisam uključen u izradu Elaborata, ali indirektno saznajem da se radi te da bi tebao biti i završen do kraja ove sedmice te predat resornom federalnom ministarstvu. Na osnovu zaključaka iz tog elaborata, bit će donijeta i odluka o daljnjoj sudbini RMU Zenica", najavio je Duraković.

Zenički rudnik, krajem prošle i početkom ove godine, počeo je s realizacijom Programa reorganizacuje i restrukturiranja poslovanja, s akcentom na optimalizaciji ljudskih resursa, a u sklopu kojeg je oko 200 rudara napustilo to preduzeće (penzionisanje, dobrovoljni odlazak ili proglašenje tehnološkim viškom).

Elaborat bi trebao dati odgovor da li će se nastaviti s realizacijom tog programa, odnosno ima li ekonomske opravdanosti da se nastavi eksploatacija uglja ili će biti zatvoren i pogon "Raspotičje".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()