Inspektori zapečatili 21 objekat i izrekli 86.500 KM kazni

Inspektori Poreske uprave FBiH otkrili 22 neprijavljena radnika

20.03.2023. 19:21
  • Podijeli:
porezna-uprava-federacije-bih.jpg

Inspektori Poreske uprave Federacije BiH /FBiH/ izvršili su 40 nadzora poreskih obveznika koji obavljaju pekarsku, ugostiteljsku, trgovačku, kao i druge proizvodne i uslužne djelatnosti, te izdali 32 prekršajna naloga i izrekli novčane kazne od 86.650 KM.

Kontrole su izvršene na području Kalesije, Gračanice, Kladnja, Sapne, Srebrenika, Tuzle i Živinica, s ciljem provjere poštovanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno, saopšteno je iz Poreske uprave FBiH.

U ovim kontrolama inspektori Poreske uprave otkrili su osam obveznika koji su obavljali rad bez odobrenja nadležnog organa, 22 neprijavljena radnika i devet obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja.

Zbog utvrđenih nepravilnosti, odnosno, rada bez odobrenja, zapošljavanja neprijavljenih radnika, neevidentiranja prometa putem fiskalnog uređaja i neplaćanja doprinosa, zapečaćen je 21 objekat i izdata su 32 prekršajna naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama od 86.650 KM.

"Poreska uprava FBiH će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreskih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu i poziva poreske obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima", navedeno je u saopštenju.

Inspektori Kantonalne poreske kancelarije Tuzla kontrole su izvršili u subotu, 18. marta.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()