Inspekcija: Benzinske pumpe ne evidentiraju promet, rad na crno

U kontrolama su inspektori Porezne uprave otkrili 10 neprijavljenih radnika i 38 obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja

10.10.2022. 11:40
  • Podijeli:
benzinska pumpa_Dusko Jaramaz_ PIXSELL.jpg Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Inspektori Porezne uprave FBiH - kantonalnih poreznih ureda Mostar, Novi Travnik i Livno izvršili su 79 inspekcijskih brzih kontrola kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost trgovine, ugostiteljstva, pekarstva, trgovine na malo naftom i naftnim derivatima - benzinske pumpe, djelatnost priređivanja igara na sreću i ostale uslužne djelatnosti.

U kontrolama su inspektori Porezne uprave otkrili 10 neprijavljenih radnika i 38 obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja. Zbog utvrđenih nepravilnosti, zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, neplaćanje doprinosa, zapečaćeno je pet objekata, donesena su četiri rješenja o privremenoj zabrani obavljanja djelatnosti i izdato je 68 prekršajnih naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama od 150.100 KM.

Iz PUFBiH su saopćili da je kod svih kontrolisanih poreznih obveznika koji obavljaju djelatnost trgovine na malo naftom i naftnim derivatima - benzinske pumpe utvrđeno da ne evidentiraju promet preko fiskalnog uređaja u skladu sa Zakonom o fiskalnim sistemima. Također, prilikom kontrola priređivača igara na sreću klađenjem utvrđeno je da šest kladionica u periodu poslije 18 sati ne evidentira promet u skladu sa Zakonom o fiskalnim sistemima.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()