Indeks bijede približio BiH Iranu, Kongu, Madagaskaru...

U neslavnom smo društvu

04.06.2023. 19:03
  • Podijeli:

Zimbabve, Venecuela, ratom razorena Sirija, Liban... Tu je i BiH. Na visokom 18. mjestu u konkurenciji 157 zemalja svijeta!

No, tamo nas nisu odveli ekonomski prosperitet, niti zaposlenost, nego, ni manje, ni više, nego bijeda. I nije ovo prvi put. Dva, tri mjesta, gore-dole, ali evo nas opet. Da li upravo slušamo tamo neke, beznačajne brojke ili priču realnosti?

Sve i da zaboravimo neslavnu listu s početka priloga, teško da bismo mogli zaboraviti da nas je, u posljednjih deset godina, napustilo više od 600.000 građana, a još teže da je u Bratuncu, prije nešto manje od dvije godine, otvorena javna kuhinja za bebe. 

Koliko god da ovo loše zvuči, još lošije će zvučati to da su, zbog rasta cijena, u jednom trenutku bili prinuđeni da broj korisnika smanje sa sedamdeset na čak trideset, a ne smijemo zaboraviti ni da ostale javne kuhinje, na sreću ili na žalost, nahrane preko 1.000 ljudi dnevno. 

Kada se sve sabere i oduzme, šta nam, onda, govori 18. mjesto na skali bijede?

"Smatram da situacija jeste loša, da je BiH u Evropi sigurno jedna od zemalja sa najnižim standardom, ali u odnosu na neki svjetski prosjek, smatram da BiH sigurno ne bi trebala biti tako loše rangirana", kaže ekonomista Saša Grabovac.

Na ovoj, ne tako lijepog imena, listi najjadnijih zemalja, komšijske zemlje nam nisu Srbija, koja je zauzela 54. mjesto ili Hrvatska, koja je na 98., nego Iran, Ruanda, Bocvana, Madagaskar, Kongo, Libija...

Opširnije u prilogu sanje Krasić Božić.
 

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()