I ovo je BiH: Napustili Englesku i došli u BiH živjeti

Ova odluka uslijedila je nakon dugog niza godina provedenih u promjenjivim okruženjima, od Španije do Litve, a Blagaj ih je osvojio svojom prirodom, klimom i opuštenim načinom života

04.05.2024. 19:00
  • Podijeli:
Leane i Al Eliot_foto_Bljesak-66363e9f07c26.webp Foto: Bljesak

Leane i Al Eliot, engleski par koji je proteklih desetak godina proveo istražujući gotovo sve europske zemlje, odlučili su svoj novi dom naći u Blagaju, pokraj Mostara, prenosi Bljesak.info portal.

Ova odluka uslijedila je nakon dugog niza godina provedenih u promjenjivim okruženjima, od Španije do Litve, a Blagaj ih je osvojio svojom prirodom, klimom i opuštenim načinom života koji podsjeća na španski.

Dok su u Engleskoj vladale političke turbulencije vezane uz Brexit, Elioti su odlučili započeti svoje putovanje s ciljem pronalaska idealnog mjesta za život. “Stavili smo sve što imamo u automobil i krenuli na putovanje. Najduže smo se zadržali u španjolskoj Malagi, gdje smo proveli četiri godine”, rekao je Al, objašnjavajući kako je inicijativa za ovu avanturu došla od njegove supruge.

Nakon što su pandemija COVID-19 i povezana ograničenja privremeno zaustavila njihove planove, Elioti su nastavili svoju potragu, posjetivši i Hrvatsku te Sloveniju, prije nego što su se konačno naselili u Blagaju 2023. godine.

Leane i Al su bili očarani Blagajem već pri prvom posjetu: “Bila je to jako topla jesen i zaista smo bili oduševljeni svime. Boje, ljudi, priroda – sve je bilo savršeno.”

Odluka o trajnom preseljenju pala je gotovo odmah nakon njihovog dolaska.

“Nakon samo tri dana ovdje, odlučili smo ostati zauvijek. Posjetili smo Ured za strance i raspitali se o mogućnostima za trajni boravak”, objasnio je Al. Par je odlučio pokrenuti vlastitu kompaniju u BiH, iskoristivši Leanine kontakte u Engleskoj i Al-ove vještine u marketingu i nekretninama.

Leane, po struci psihologinja, danas radi s brojnim engleskim tvrtkama, savjetujući uposlenike kako očuvati produktivnost i mentalno zdravlje na radnom mjestu. Osim toga, pokrenuli su i dva podcasta, jedan usmjeren na marketing, a drugi na njihove avanture tijekom putovanja. Elioti su također počeli učiti jezik i upoznavati lokalnu kulturu i običaje.

Uprkos birokratskim preprekama, kao što su zahtjevi za razne potvrde i ovjere koje su im bile nove i neobične, Elioti ostaju pozitivni i fokusirani na prednosti života u BiH.

“Ovdje ljudi cijene prijateljstva, obitelj i zajednicu, što je za nas novi i privlačan način života. U Engleskoj se mnogo ulaže u materijalne stvari, dok ovdje možemo zastati i uživati u trenutku”, kaže Leane.

Ovaj par sada živi život punim plućima u Blagaju, uživajući u prirodi, lokalnim vinima i šetnjama s njihovim psom Peanutsom.

Dok nastavljaju svoj novi život u BiH, nadaju se da će ovo mjesto ostati mirno utočište koje su zavoljeli, daleko od bučnih gradova i stresa koji su ostavili iza sebe.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()