I dalje bez nabavke važnih aparata: Zabrinjavajuća situacija na UKC Tuzla

“Znate kako je, od puta ja još nisam sebi došla, ali eto čekam sada da me zovnu, kada će, kako će. Ubija nas, to nas ubija. Sve, nije samo mene. Svi onkološki pacijenti, mi smo toliko ugroženi”, priča nam Hanifa.

28.04.2024. 19:54
  • Podijeli:

Zabrinjavajuća situacija za onkološke pacijente na Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla. Oboren je još jedan tender za nabavku aparata za zračenje oboljelih od karcinoma. Dok rukovodstvo UKC-a pomoć traži od OHR-a, pacijenti prepušteni sami sebi. Posla ima i za Kantonalno Tužilaštvo.

Hanifa Hamzić iz Memića već 15 godina se bori sa karcinomom. Zdravstveno stanje je, kaže nam, iz dana u dan sve teže zbog metastaza. Prijeko potrebna terapija na UKC-u Tuzla nije moguća zbog nedostatka linearnog akceleratora. Na zračenje je upućena u Zenicu.

“Znate kako je, od puta ja još nisam sebi došla, ali eto čekam sada da me zovnu, kada će, kako će. Ubija nas, to nas ubija. Sve, nije samo mene. Svi onkološki pacijenti, mi smo toliko ugroženi”, priča nam Hanifa.

Takvih je trenutno preko stotinu. Osim u Zenicu, pacijenti se šalju u bolnice u Mostaru i Banjaluci. Međutim, i te zdravstvene ustanove, prema dogovoru, mogu primiti samo određeni broj pacijenata. Lista za čekanje postala je, očigledno, lista za umiranje, i to zato što je tender za nabavku aparata za zračenje pao četvrti put. Žalbe ponuđača postale su, sigurno, važnije od ljudskih života.

Novoimenovani vršilac dužnosti direktora UKC-a Tuzla Šekib Umihanić nedavno je uputio apel i pozvao čak OHR da reaguje i svojom odlukom omogući federalnoj Vladi, ali i kantonalnoj, nabavku opreme za radioterapiju.

A OHR lopticu prebacuje na nadležne institucije, naveli su bar tako u odgovoru na naš upit. Zdravlje pacijenata, kažu, treba biti prioritet, a ostali problemi stavljeni po strani.

Umihanić je u nedavnom obraćanju medijima rekao da mnogi neće dočekati radioterapiju. Predlaže i uvođenje vanredne situacije, ukoliko postoji minumum zakonskih osnova.

“Mislim da smo mi iscrpili sve ove pravne mogućnosti u ova dva slučaja pokušaja javne nabavke. Mislim da je to definitivno završeno, tako da idemo u novu objavu javne nabavke”, rekao je Umihanić.

Kupovina potrebnog aparata je moguća, uprkos žalbama i obaranju tendera, tvrdi naš sagovornik. Advokat Damir Alić kaže da je rješenje u članu 111, stavu 1, tačka e, Zakona o javnim nabavkama BiH.

“Dozvoljava i omogućava ugovornom organu, a to je u konkretnom slučaju UKC Tuzla da unutar žalbene procedure kada je izjavljena žalba nekog od ponuđača, zahtjeva od Ureda za žalbe da se nastavi postupak nabavke neke robe, usluge i tako dalje, jer je to u opštem interesu. Na poseban, obrazložen zahtjev ugovornog organa, Ured za žalbe je dužan u roku od pet dana dana da odgovori pozitivno ili negativno. Ja postavljam pitanje s druge strane UKC-u, šta je to važnije od ljudskih života u ovom momentu”, smatra Alić.

Da li je možda važnije pogodovanje određenom dobavljaču, odgovor bi moglo dati Kantonalno Tužilaštvo Tuzlanskog kantona.

“Istražni tim Tužilaštva TK i Sektora kriminalističke policije MUP-a TK obavlja provjere i istražne radnje vezane za postupak javne nabavke linearnog akceleratora i CT simulatora u UKC Tuzla, pri čemu je Ured za razmatranje žalbi više puta poništio odluke ugovornog organa UKC Tuzla i vratio javnu nabavku na ponovni postupak. Radi se o tome da je Ured za razmatranje žalbi prihvatio žalbe potencijalnog dobavljača da se u tenderskoj specifikaciji za uređaje, onako kako su postavljeni, onemogućava konkurencija. Dakle, obavljaju se provjere i istražne radnje kojima se utvrđuje da li se tako pogoduje nekome od dobavljača. U predmetu nije donesena tužilačka odluka”, naveli su iz Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona u odgovoru na naš upit.

Kako nezvanično saznajemo, pod lupom Kantonalnog Tužilaštva su i drugi slučajevi koji se vezuju za UKC Tuzla. U fokusu istražnih organa brojne javne nabavke i tenderske procedure u posljednjih deset godina.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()