Husić o spasavanju zarobljenog rudara: Dva čovjeka mogu kopati, ovo je katastrofa

Po izlasku iz jame je ispričao o izuzetno teškim okolnostima u kojima se odvija akcija spašavanja, ali i rizicima kojima su izloženi spasioci

04.05.2024. 16:55
  • Podijeli:
sinan-husic-yt.jpg

Predsjednik Sindikata radnika rudnika uglja u FBiH Sinan Husić danas se priključio Spasilačkoj četi i inžinjerima Rudnika Kreka, koji od juče rano ujutro pokušava doći do rudara koji je ostao zarobljen u jamskoj prostoriji u Mramoru.

Po izlasku iz jame za "Avaz" je ispričao o izuzetno teškim okolnostima u kojima se odvija akcija spašavanja, ali i rizicima kojima su izloženi spasioci.

"Provjerili smo dio gdje smo se nadali da ćemo ga naći, ali nismo ga pronašli. Sad moramo kvalitetnije osigurati taj kompletan dio kroz koji smo prošli, pa iz tog dijela kreirati uslove za napredovanje dalje kroz zatvoreni dio otkopa. Uradili smo nešto što se graniči s ludošću, probili se sa jedine moguće strane uz dosta rizika kroz dio otkopnog polja u taj zatvoreni dio. Prošli smo nekih šest metara sigurno, ali u katastrofalnim uslovima u kojima rade maksimalno dva čovjeka a obrušeni materijal, ugalj i zemlju, morate uklanjati ručno. Imamo skice očevidaca, na bazi toga i mi gledamo kako dalje. Imamo još nekih 4-5 metara da provjerimo, ali moramo stvoriti sigurnije uslove, ne smijemo dalje ovako", kaže Husić.

Dodaje da je jako teško dati bilo kakve procjene koliko bi akcija spašavanja mogla trajati.

Podsjećamo, u jami je zarobljen rudar Asim Šehanović.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()