Hrvatski mediji objavili nove informacije o diplomi Sebije Izetbegović

Iako šturi u izjavi, zagrebački je Medicinski fakultet zapravo potvrdio ono što su ponavljali proteklih mjeseci kada je od njih zatraženo očitovanje

18.11.2022. 16:29
  • Podijeli:
sebija-izetbegovic-anadolija.jpg

Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu ostaje pri dosadašnjoj izjavi kako je uvidom u evidenciju studenata poslijediplomskog studija "Ultrasaund in clinical medicine" u akademskoj godini 1992./1993. u prvu godinu upisana Sebija Izetbegović, dr. med., piše Slobodna Dalmacija.

"U dosjeu imenovane, međutim, ne postoji dokumentacija na osnovi koje bismo mogli potvrditi vjerodostojnost podataka navedenih u indeksu imenovane", kratka je izjava koju su u utorak dostavili sa zagrebačkoga Medicinskog fakulteta, nakon što je prošle sedmice Senat Univerziteta u Sarajevu (UNSA) usvojio zaključak prema kojemu će se u idućih mjesec dana na Medicinskom fakultetu u Sarajevu formirati ad hoc komisija koja će još jednom pregledati "kompletnu dokumentaciju profesorice Sebije Izetbegović i sve što je vezano za vrijeme postdiplomskog studija na medicini", a "službena informacija treba se dostaviti Univerzitetu u idućih 30 dana".

Upisala je, ali...

Iako šturi u izjavi, zagrebački je Medicinski fakultet zapravo potvrdio ono što su ponavljali proteklih mjeseci kada je od njih zatraženo očitovanje o kratkotrajnoj epizodi njihove tadašnje studentice poslijediplomskog studija, a danas moćne bosanskohercegovačke liječnice prof. dr. Sebije Izetbegović, generalne direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), profesorice na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, supruge lidera SDA Bakira Izetbegovića i odnedavno zastupnice te stranke u Skupštini Kantona Sarajevo.

Ukratko, kako je u više navrata proteklih mjeseci ponovljeno s tog fakulteta: tačno je da je Sebija Izetbegović 2. marta 1993. godine upisala navedeni poslijediplomski studij Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, međutim, u njezinu dosjeu na fakultetu ne postoji niti jedan dokument da je ondje položila bilo koji ispit i završila poslijediplomski studij.

Dakle, osim upisnog lista s fotografijom, u dosjeu nema ni ovjerenih prijavnica, ni zapisnika o ispitima, ni indeksa, triju uporišta na temelju kojih se na visokim učilištima u Hrvatskoj obično može dokazati vjerodostojnost položenih ispita, te joj fakultet nije mogao, niti može danas, bez toga izdati uvjerenje o položenim ispitima.

Kontroverzije oko akademske karijere

Sa zagrebačkog Medicinskog fakulteta nisu željeli davati nikakva daljnja objašnjenja ni informacije samim tim što je, kako saznaje Slobodna Dalmacija, Ministarstvo pravde BiH o ovom predmetu zatražilo međunarodnu pravnu pomoć Ministarstva pravosuđa Hrvatske te su daljnje pravne radnje (istrage) po tom pitanju u toku.

Kontroverzije oko akademske karijere, odnosno studija i akademskog napredovanja moćne BiH ginekologinje Sebije Izetbegović, koju u susjednoj zemlji zbog njezina iznimnog utjecaja nazivaju "sultanijom", podsjetimo, intenzivno tresu BiH posljednjih više od godinu dana. Spornom karikom u lancu njezina akademskog napredovanja, čini se, upravo je poslijediplomski studij na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, kao početak stjecanja magisterija koji je kasnije završila na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

Više pročitajte na linku OVDJE.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()