Hrvatska od 1. janura u Schengenu: Poznata su pravila za ulazak državljana BiH u ovu zemlju

Ono što je nepoznanica jest odgovor na pitanje hoće li ovaj obrazac morati popunjavati i državljani EU, odnosno Hrvatske koji žive u BiH

22.11.2022. 07:00
  • Podijeli:
granica-bih-ivica-galovic-pixsell.jpg

Ulazak Republike Hrvatske u schengenski prostor 1. januara iduće godine sa sobom neće donijeti velike promjene s obzirom na to da Hrvatska već duže vrijeme provodi schengenska pravila na granici.

No, u trenutku kada na snagu stupi odluka o Europskom sistemu za informacije o putovanjima i odobravanju putovanja (ETIAS), a što bi moglo uslijediti do kraja 2023. godine, državljani BiH morat će prije putovanja u schengenski prostor podnijeti jednostavan zahtjev koji će vrijediti tri godine i čija će cijena iznositi 7 eura, piše Večernji list BiH.

No, ono što je nepoznanica jest odgovor na pitanje hoće li ovaj obrazac morati popunjavati i državljani Evropske unije, odnosno Republike Hrvatske koji žive u Bosni i Hercegovini.

Za sada konačnog odgovora nema, no, kako doznaju, čeka se smjernica Europskog vijeća koja bi mogla stići u idućih nekoliko dana i nakon koje bi mnoge stvari u tom kontekstu mogle biti jasnije. Jasno je i kako se Evropska unija sada suočava s jedinstvenom situacijom s obzirom na to da izvan granice Schengena žive njezini državljani, a koji prebivalište imaju u Bosni i Hercegovini, državi koja nije članica Unije.

I dok je za sve europske državljane koji imaju prebivalište u zemljama EU-a situacija kristalno jasna, ovo je trenutak u kojemu će se morati dodatno promišljati kako reagirati. Kada je riječ o samom ETIAS-u, radi se o automatiziranom elektroničkom sistemu koji omogućava ulazak i vodi evidenciju o posjetiteljima iz zemalja kojima nije potrebna viza za putovanje u zonu Schengena.

Iz Ambasade Europske unije u BiH za Večernji list su objasnili kako se očekuje da će sistem postati operativan do kraja 2023. godine.

"ETIAS ne uvodi obveze, poput obveze posjedovanja vize, i putnici iz zemalja za koje je omogućen bezvizni režim putovanja u EU, uključujući i one iz Bosne i Hercegovine, i dalje će moći putovati bez vize", naglasio je glasnogovornik Ambasade Evropske unije i Ureda posebnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini Ferdinand Koenig.

Pritom je objasnio i kako će državljani trećih zemalja kojima nije potrebna viza za putovanje u schengensku zonu trebati prije puta podnijeti zahtjev za odobrenje putovanja jednostavnom procedurom korištenja ETIAS web-stranice ili mobilne aplikacije i za to će morati platiti naknadu u iznosu od 7 eura, a dobiveno ETIAS odobrenje vrijedit će tri godine.

"Neke od ETIAS-ovih pogodnosti uključuju učinkovitije i brže procedure kontrole na granicama, manje birokracije, manje kašnjenja i odgađanja za putnike, bolju sigurnost, poboljšanu prevenciju ilegalnih migracija, kao i učinkovitije procedure upravljanja granicama općenito", zaključio je.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()