Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Pozivala je na strpljenje i zajedničko djelovanje jer, kako je istakla, prava djeteta su iznad svih drugih prava, te djeca ne smiju biti žrtve manipulacija odraslih

18.04.2024. 14:48
  • Podijeli:
naida_hota - anadolijaž-639daa006280e.webp Foto: Anadolija

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović, povodom pokretanja i provođenja štrajka u osnovnim školama Kantona Sarajevo, poručila je roditeljima - starateljima učenika i prosvjetnim radnicima da su prava i interesi djece imperativ, te da prava djeteta imaju prednost nad pravima odraslih.

“Razumijem da su trenutne okolnosti uznemirujuće za vašu djecu i za vas. Koristim priliku da vam poručim, kao i do sada, prava i interesi djece će biti imperativ, na osnovu konvencije o pravima djeteta, koja je sastavni dio Ustava Bosne i Hercegovine, a prava djeteta imaju prednost nad pravima odraslih. Smatramo da su razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a sam štrajk je nezakonit”, stav je resorne ministrice.

Uvjeravam vas, dodala je, da je ministarstvo putem Pravobranilaštva KS pokrenulo pravne mehanizme i od suda traži da se štrajk proglasi nezakonitim i da se obustavi u cilju osiguranja vladavine prava i osjećaja povjerenja u institucije sistema.

Pozivala je na strpljenje i zajedničko djelovanje jer, kako je istakla, prava djeteta su iznad svih drugih prava, te djeca ne smiju biti žrtve manipulacija odraslih.

Prosvjetne radnike i kolege podsjetila je da je u protekle tri godine uložila veliki napor da unaprijedi prilike u svim školama, a to su milionske investicije u školsku infrastrukturu, u programe i sadržaje, u stručna usavršavanja, kao i u povećanje plata radnicima u obrazovanju i “to je vidljivo i mjerljivo i ne može se negirati“.

“Znam da su mnogi od vas bili pod pritiskom i da ste u strahu da li ćete možda doći u nemilost nasilnog sindikaliste. Uvjeravam vas da ćemo i u narednom periodu raditi na izgradnji obrazovanja koje će biti zasnovano na meritokratiji. Kroz propise ćemo onemogućiti da bilo koji pojedinac može odlučivati o vašim sudbinama i prema vlastitoj procjeni poslušne nagrađivati, a neposlušne kažnjavati”, poručila je Hota-Muminović.

Pozivala je sve da interes učenika stave na prvo mjesto i da se pristupi sanaciji štete koja nastaje štrajkom, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()