Hoće li darivaoci krvi u RS napokon dobiti besplatan parking

Kako ostvariti pravo na besplatan parking i da li će se ova priča nastaviti i u ostalim gradovima u Republici Srpskoj, raspitala se Nevena Topić

15.01.2024. 21:55
  • Podijeli:

Dobrovoljni davaoci krvi u gradu Prnjavoru za svoju humanost već skoro godinu dana nagrađeni su doživotnim besplatnim parkingom u ovom gradu. Da nastave ovu inicijativu željeli su mnogi, a samo rijetki su ju i ispunili.

Kako ostvariti pravo na besplatan parking i da li će se ova priča nastaviti i u ostalim gradovima u Republici Srpskoj, raspitala se Nevena Topić.

Dobrovoljni davaoci krvi u Republici Srpskoj imaju brojne benefite. Prije svega, oslobođeni su plaćanja participacije za sve usluge koje spadaju u obavezno zdravstveno osiguranje. A oni koji imaju prebivalište u gradu Prnjavoru i darovali su krv više od 20 puta, ostvaruju pravo na doživotan besplatan parking u ovom gradu. Godinu dana od kada je uvedena ova praksa, kartice za besplatan parking dobilo je 73-oje Prnjavorčana.

“Moraju imati vozila na sebi, da imaju prebivalište u Prnjavoru. Kartice budu istaknute na prednjoj šajbi a unosene su i registracije u sistem tako da radnici parking službi imaju kada ukucaju da su oslobođeni plaćaja parkinga. Mi smo 27. decembra imali zadnju akciju davanja krvi i bilo je 138 dobrovoljnih davalaca, 40 više nego inače tako da se oni koji imaju 10ak i više davanja raspituju se pitaju kad su akcije”, kaže Bojan Šipragić, sekretar gradske organizacije Crvenog Krsta Prnjavor.

Raspitivali su se i brojni gradovi i opštine kako bi nastavili stopama grada Prnjavora. Srbac je jedan od rijetkih koji je i obezbijedio besplatan parking.
A raspitivao se i gradonačelnik Banjaluke koji je prvenstveno bio oduševljen ovom idejom i najavio realizaciju u gradu na Vrbasu, ali do današnjeg dana, to nije učinjeno, kaže Goran Arbutina, čovjek koji je krv dao 25 puta i prvi pozdravio inicijativu za besplatan parking.

“Sa oduševljenjem prihvatio, međutim evo prošlo je nekih osam mjeseci no od toga još nema ništa. U međuvremenu smo se još jednom sastajali na tu temu kad je rečeno da je odluka u pripremi, međutim do danas to nije urađeno. Mislim da je to dobar podstrek za dobrovoljen davaoce i jedna nagrada s obzirom da ljudi daju svoj najdragoceniju tečnost i spašavaju živote", smatra dobrovoljni davalac krvi, Goran Arbutina.

Sada, godinu dana kasnije, gradonačelnik Draško Stanivuković ponovo daje obećanje da će ova praksa zaživjeti i u Banjaluci.

“Smatrajte da će to Banjaluka definisati, riješiti, možda čak na identičan način te kategorije podvući, 20 puta dao krv pa ima pravo na parking. Možda spustimo kriterijum, uglavnom u tom pravcu će ići naše rješenje, smatrajte da se Banjaluka tome pridružila”, kazao je gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković.

Pridružila se ili ne, broj novoregistrovanih davalaca krvi raste iz dana u dan. Registrovano ih je 150 hiljada, od čega je čak njih 13 hiljada dalo krv više od 10 puta. U Zavodu za transfuziju kažu da očekuju i dalji rast broja davalaca, bez obzira plaćali parking ili ne, jer većini to ionako nije motiv.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()