Historijski uspjeh matematičara iz BiH, iz Bugarske donijeli pet medalja

Odlazak na Balkansku matematičku olimpijadu (BMO 2024) finansijski su pomogli Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i Republički pedagoški zavod Republike Srpske

02.05.2024. 20:20
  • Podijeli:
mladi_matematicari_bIh_foto_FB-6633adee0ed06.webp Foto: Facebook

Mladi matematičari iz Bosne i Hercegovine zablistali su u Bugarskoj, na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi (BMO 2024), jednom od najznačajnijih srednjoškolskih matematičkih takmičenja.

Srebrne medalje su osvojili Vuk Janković i Harun Alibegović, bronzama su se okitili Benjamin Mujkić, Andrej Krčmar i Ahmed Spahić, dok je Abdulah Ferhatbegović osvojio pohvalu. Ekipno su zauzeli četvrto mjesto, ističu za "Nezavisne novine" ispred Udruženja matematičara Kantona Sarajevo, i dodaju da je ovo istorijski rezultat, kao i da su ponosni jer će Sarajevo iduće godine biti  domaćin "BMO 2025".

Ekipu učenika iz Republike Srpske - Vuka Jankovića iz Trebinja i Banjalučanina Andreja Krčmara predvodio je Goran Janković iz Republičkog pedagoškog zavoda Republike Srpske, koji za "Nezavisne novine" ističe da su svi jako zadovoljni uspjehom i rezultatima koje su ostvarili.

"Utisci su sjajni, Vuk Janković osvojio je srebrnu medalju, a Andrej Krčmar bronzanu. Svi smo prezadovoljni, Vuk je ostvario najbolji rezultat u timu, 30 poena, sve je proteklo u najboljem redu i smatramo da je naše učešće na ovom takmičenju bilo jako uspješno", kazao je Goran Janković.

Vuk Janković, učenik prvog razreda Gimnazije "Jovan Dučić" u Trebinju, za "Nezavisne novine" kaže da je srećan i zadovoljan postignutim rezultatom i srebrnom medaljom.

"Nema prostora za razočaranje, tako da se kući vraćam s osmijehom na licu. S obzirom na to da je ovo bila međunarodna Olimpijada, bilo je jako izazovno - sa četiri zadatka, po deset bodova, a rad na zadacima trajao je četiri i po sata", rekao je Vuk i napomenuo da su u Bugarskoj upoznali mnogobrojne drugare, iz raznih zemalja.

Andrej Krčmar, učenik drugog razreda banjalučke Gimnazije, za "Nezavisne novine" ističe da su zadaci, kao i uvijek bili teški, kako se i očekuje na olimpijadama.

"Ove godine zadaci su bili malo neobični, ali smo se i ja individualno i čitava ekipa dosta dobro snašli. Ja sam osvojio bronzu, a ekipno smo četvrti", priča Andrej i napominje da su ovi uspjesi rezultat minulog rada.

"Ja se od sedmog razreda osnovne škole bavim takmičenjima. Ima perioda kada se radi intenzivnije, nekada se radi manje intenzivno, ali u prosjeku to se svodi na barem dva sata dnevno rada i vježbanja matematike", kaže mladi Banjalučanin.

Zenan Šabanac, predsjednik Skupštine Udruženja matematičara Kantona Sarajevo i lider bh. ekipe, kazao je za "Nezavisne novine" da je u Bugarskoj ostvaren jedan od najboljih ekipnih rezultata.

"Od balkanskih država mi smo četvrti, ispred nas su Turska, Rumunija i Bugarska, a iza nas su Srbija, Sjeverna Makedonija, Grčka i ostale zemlje Balkana. Što se tiče pojedinačnih uspjeha, učenici Vuk Janković i Harun Alibegović osvojili su srebrne medalje, zatim imamo troje učenika sa bronzanim medaljama, to su Benjamin Mujkić, Andrej Krčmar i Ahmed Spahić, a učenik Abdulah Ferhatbegović osvojio je pohvalu za tačno riješen zadatak, tako da se nijedno dijete ne vraća bez nekog priznanja. Ovo nije rezultat koji je nastao preko noći, radi se o učenicima koji su dugi niz godina posvećeni takmičenjima", kaže Šabanac.

Prema njegovim riječima, ovi mladi matematičari ostvaruju sjajne rezultate zahvaljujući vlastitom zalaganju i ljubavi prema matematici koju steknu još u osnovnoj školi, pa nadograde u srednjoj kroz predavanja u školi za nadarene matematičare koja se organizuje u sklopu Udruženja matematičara KS.

"Veliki je ponos kada vidite zadatke ovih mladih učenika i kad nemate šta da radite za njima, jer tako lijepo zapisuju rješenja. Dobri su u svemu i milina je raditi s ovom djecom, a veliko nam je zadovoljstvo i što će se naredne godine Balkanska matematička olimpijada, prvi put, održati u Bosni i Hercegovini, i to u Sarajevu, a organizatori su Udruženje matematičara Kantona Sarajevo i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo", rekao je profesor Šabanac.

Srebrnu medalju zlatnog sjaja sa ponosom oko vrata nosi i Harun Alibegović, učenik četvrtog razreda privatne škole Richmond Park International Secondary School Sarajevo, koji je za "Nezavisne novine"  rekao da je ovo njegov najbolji rezultat u takmičarskoj matematici.

"Mnogo mi znači ova srebrna medalja, nekako je krunisala sav moj dosadašnji rad i trud koji sam uložio u ovaj predmet. Jako sam ponosan što će iduća Balkanska matematička olimpijada biti upravo u Sarajevu i nadam se da ću moći da pomažem u samoj organizaciji", kaže Harun i poručuje da se trud uložen u znanje isplati.

Na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi, koja je održana od 27. aprila do 2. maja u bugarskoj Varni, učestvovalo je više od 130 matematičara iz 22 zemlje: 10 balkanskih i 12 gostujućih reprezentacija.

Odlazak na Balkansku matematičku olimpijadu (BMO 2024) finansijski su pomogli Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i Republički pedagoški zavod Republike Srpske.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()