Hercegovac svake godine kupuje novi mercedes, imao ih više od 50

Tokom svog života vozio je između 55 i 60 mercedesa i svi su bili u njegovu vlasništvu

19.03.2024. 19:32
  • Podijeli:
mercedes-reuters.jpg

Hrvat iz Hercegovine Stojan Miličević (86) iz njemačkog Kalva je vjerovatno rekorder po broju novih mercedesa koje je kupovao posljednjih 55 godina.

Tokom svog života vozio je između 55 i 60 mercedesa i svi su bili u njegovu vlasništvu.

Njegov sin Željko Miličević, koji ga je nominovao u izboru “Hercegovac godine”, kaže da mu je otac zadnjih 55 godina gotovo svake godine kupovao novi mercedes, a posljednjeg je kupio 2023. godine. U avgustu će ponovo kupiti potpuno novog mercedesa, saznaje Fenix-magazin.com.

"Ljubav prema Mercedesu je Hercegovcima u krvi", sa smiješkom je otkrio 86-godišnji pensioner.

Stojan Miličević je rođen u Slipčićima, u Mostaru. Tu je završio i osnovnu školu, a u Mostaru je pohađao srednju školu. Vojni rok je služio u Skoplju. Od 1960. do 1966. godine bio je zaposlen u tvornici Ložionica u Mostaru, a uz posao je igrao i fudbal. Igrao je za klubove NK Slipčići i FK Lokomotiva Mostar.

Stojan je u Njemačku stigao 1966. godine, gdje je godinu dana radio kao građevinski radnik. Potom se 1967. godine zaposlio u tvornicu Mercedes- Benz Sindelfingen. Tu tvornicu smatraju jednom od vodećih svjetskih centara za bezbjednost, inovacije i dizajn u proizvodnji vozila više i luksuzne klase u globalnoj proizvodnoj mreži.

U tvornici Mercedes-Benza Stojan je ostao da radi do 1998. godine kada je otišao u penziju.

Od kad je u penziji, Stojan sa suprugom Ankom jedan dio godine provodi u Hercegovini, odnosno u Čapljini, a drugi u njemačkom Kalvu. Stojan i Anka su roditelji troje djece i imaju dvoje unučadi.

Možda je i posao u tvornici Mercedesa bio razlog što se Stojan zaljubio u mercedese jer ih je u svom životu, kako kaže, imao više od 50, i to novih mercedesa. Danas u svom vlasništvu ima dva mercedesa.

Svoj prvi mercedes Stojan je, kaže, kupio davne 1969. godine, i od tada do danas gotovo svake godine kupuje novi.

"U proteklih 55 godina bio je vlasnik oko 50 novih mercedesa, a ovaj posljednji kojega je preuzeo u martu 2023. godine jačine je čak 307 KS ( AMG CLA 35 4MATIC ). Osim sto je gotovo svaku godinu vozio novi mercedes u nekoliko navrata je imao u svom vlasništvu i po dva mercedesa. Dakle, u svom vlasništvu je imao između 50 i 60 mercedesa", rekao je Stojanov sin Željko Miličević.

Sin Željko ističe  da se taj podatak može provjeriti u tvornici Mercedes Benz Sindelfingen.

“Na žalost, nemamo fotografije svih tih mercedesa, ali imamo fotografiju njegovog prvog mercedesa iz 1969. godine. Naime Mercedesovi radnici imaju pravo i nakon odlaska u penziju, uz veliki popust, kupovati nove mercedese i to sve do kraja života”, kaže Željko Miličević.

Iako ima 86 godina, Stojan i dalje planirai kupovati i voziti ove automobile, a novi mercedes kupiće već u avgustu ove godine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()