Godine su samo broj, dokazala je planinarka Drenka Banović

Neke manje, a neka više zahtjevne staze, nisu je spriječile da gazeći osmu deceniju, dogazi do vrha

01.02.2024. 22:00
  • Podijeli:

Godine su samo broj. Ne, nije kliše. Predrasude ruši 78-godišnjakinja iz Banja Luke koja se bavi planinarenjem. Donosimo vam priču o Drenki Banović. Uživajte u narednim minutama i na trenutak i vi dosegnite brojne planinske vrhove.

Od malena je voljela da šeta i održava kondiciju, jer i sama je, kaže Drenka, brdsko dijete. Sa 61 godinu učlanjuje se u planinarsko društvo kao najstariji član.

Kreće u pohod na brojne planinske vrhove.

"Vratilo me u život, ja sam ostala sama. To su sva moja djeca, ako nema mojih. Krenula sam te savezne akcije, pet, sedam, devet dana, zavisi kako je koja organizovana. Vihren, Musala. Musalu i Olimp sam pet za dana popela sa svojih 65 godina. Poslije Triglav, Maglić za mene to nije ništa zahtjevno", kazala je planinarka Drenka Banović.

Neke manje, a neka više zahtjevne staze, nisu je spriječile da gazeći osmu deceniju, dogazi do vrha.

"Pelister je najzahtjevniji po meni i Olimp, Olimp nije obezbijeđen, a Pelister je ploča na ploču, vibrira a treba se popeti 15km. I kad sam se popela preko 2000 nadmorske visine kao da sam krila dobila", dodala je Drenka.

Drena, kako je od milja zovu drugari planinari ima i jednu neostvarenu želju - vrh za kojim žudi.

"Jedino su mi Tatre ostale san nedosanjan. Krenuli smo 2017. godine za Rusiju, auto se pokvarilo, peh i samo se prošli ispod njih", kaže Drenka.

Njenoj hrabrosti i hitrosti mnogi bi pozavidjeli. Za sve njih, ima jedan savjet.

"Preporučila bih lakše staze i ne žuriti. Ne moramo uvijek biti u prvim redovima, i onaj zadnji dođi na cilj. Samo treba željeti, voljeti nešto, a ne može voljeti ako nije probao a kad proba onda će zavoljeti sigurno", objašnjava nam naša sagovornica.

Zbog zdravstvenih problema, malo je "povukla ručnu", ali od svog sna, nije odustala. Za ovu ženu granice ne postoje. Nastaviće ispisivati stranice osvojenih planina i brojati kilometre, sve sa svojom planinarskom ekipom.

"Ja vama želim sreću, živi i zdravi bili, šta drugo da vam kažem, a ja ću nastaviti svojim tempom", završava Drena.

A naša ekipa joj želi još mnogo pređenih kilometara i zdravlje u novim pohodima.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()