Gdje su nestale bebe? Gdje je Božana?

Više detalja donosi u prilogu Anđelka Marković.

14.04.2024. 20:02
  • Podijeli:

Nestale bebe i dalje su u centru pažnje domaće javnosti. Razotkrivanjem “afera“ nestalih beba sa područja bivše Jugoslavije, decenijama se bavi Udruženje nestalih beba Vojvodine. Navode da su pozivi roditelja ili srodnika koji traže nestalu djecu iz BiH česti, skoro koliko i oni iz Srbije.

Božana Raljić, rođena je u Kneževu, tadašnjem Skender Vakufu, 15. januara 1967. godine, u potvrdi o slučaju smrti Medicinskog centra Banjaluka, piše da je umrla 20. februara. 

"Dijete je išlo sa majkom na pregled, i ono što prvo pada u oči da su oni uzeli dijete od majke i iz Kneževa ga poslali u Banjaluku, bez majčine pratnje. Stigao je telegram o smrti, jte u knjigu umrlih upisano šest mjeseci kasnije", priča Željko Raljić, Božanin brat.

"Moja majka... ona je anketirana po principu nasljedne bolesti, gdje je otac, moj otac nije bio tu... Mrtvo dijete niko nije vidio, niko ga nije sahranio", dodaje Željko.
 

Krajem 60-ih godina prošlog vijeka djeca su iz Banjaluke odlazila u zagrebački Karitas, rekla je za TV Una babica u penziji.

"Socijalni radnik tadašnji, je meni došao pred kraj radnog vremena da ja sutradan trebam preuzeti dijete iz Banjaluke, tada je bilo neko starinsko vozilo, kao kombPitala sam zašto ide dijete u Zagreb,kaže ono je bolesno. Šoferu su dali drugi papir gdje on treba voziti", prisjeća se se babica u penziji, Stojanka Dakić.
 

"Kad smo nass dvoje i beba stigli u Zagreb, šofer je uzeo papir i prešao na drugu stranu, vidim ja da je to samostan.  05:49 Rekoh gdje ide ova beba, kaže časna sestra ide u Karitas. Ja sam dala njoj taj papir, i tražila sam papir da sam predala dijete, kaže to je sve dogovoreno sa Banjalukom" nastavlja Stojanka.

Stojanka je već istupala u medijima u Srbiji, međutim nikada niko od policije ili pravosudnih organa nije provjeravao ove navode, niti je dodatno ispitao.

" Niko ni za šta nije odgovarao", podvlači Ana Pejić, predsjednica Udruženja roditelja nestalih beba iz Vojvodine.
Pejićeva kaže da je posjetila Tuzlu i da se okupilo oko 50 majki koje traže svoju djecu.

"Mi smo iznosili gomilu dokaza o nestanku djece na prostoru SFRJ, Bosna i Srbija egal ... kad se majke javljaju jedna iz Srbije, jedna iz Bosne", navodi Pejićeva.
 

Raljić kaže da je tragajući za svojom sestrom upoznao mnoštvo ljudi iz banjalučke regije koji traže srodnike za koje im je rečeno da su umrli na rođenju. 
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()