Fly fishing na rijekama Republike Srpske: Stranci dolaze da ovdje pecaju

Mušičarenje - skup, ali tražen sport

29.06.2023. 09:52
  • Podijeli:
musicarenje_pecanje (1)-649c58d160f44.webp Foto: Pixabay

Kultura mušičarenja je uglavnom „uhvati i pusti“, što ujedno čini i najveće zadovoljstvo ljubiteljima fly fishinga. 

Rijeka Ribnik je, što se tiče ove discipline, uvrštena na sami vrh svjetske mape za ribolovce, kao mjesto sa najinteresantnijim revirima za mušičarenje, što potvrđuje veliki broj organizovanih regionalnih i svjetskih takmičenja. 

Zbog skupe opreme koja je neophodna, mušičarenje spada u red skupih sportova ili sportskih discilina. 

"Mušičarenje je moguće od samog izvora rijeke Ribnik pa sve do ušća u Sanu, a najveći broj gostiju stiže iz Italije, Švajcarske i Francuske", kaže za portal UNA Marko Radić, rukovodilac sektora za promociju turizma u TO RS.

Uglavnom je, kaže, moguć kroz dobijanje dozvole za mušičarenje, koja se stiče od strane „LTG fly fishing centa Ribnik“. 

"Interesovanje je takvo da se vrlo brzo popune postojeći kapaciteti, čak se dešava da se u tekućoj godini, popune kapaciteti za narednu. Nezvanična informacija je da Ribnik i okolina u ovome momentu raspolažu sa oko 200 raspoloživih kreveta, a sam LTG fly fishing centar ima oko 75 kreveta", navodi Radić.

Rijeka Pliva ima jedan od najvećih izvora pitke vode u Evropi

Pliva i Janj u Šipovu redovno mjesto za fly fishing

"Pored rijeke Ribnik, i Sane koju sam spomenuo, vrijedi istaći i veliko prirodno bogatstvo u tome dijelu Republike Srpske koju još čine rijeke Pliva i Janj. Rijeka Pliva ima jedan od najvećih izvora pitke vode u Evropi", ističe Radić.

On kaže da ako bismo po prirodnom bogatstvu mjerili potencijal za stvaranje turističke atrakcije, bili bismo u samom vrhu evropskih destinacija. 

Prema prirodi se trebamo odnositi s poštovanjem

"Priroda i gastronomija te sadržaji koji se oslanjaju na aktivnosti u prirodi, kao i ponuda koja ima za cilj stvaranje zdravih navika, a to je definitivno boravak u prirodi protkan mnoštvom kvalitetnih sadržaja širom Srpske, te zdrava i autentična etno gastronomska ponuda čine Republiku Srpsku potentnom destinacijom koja čeka potvrđivanje svog punog potencijala. Ono što mi imamo je danas trend u svijetu i veoma tražena ponuda, i to je još jedan razlog zbog kojeg se prema prirodi trebamo odnositi sa poštovanjem, sa velikim nivoom ekološke svijesti i sa što manjim ili gotovo nikakvim eksploaticanjem koje nije u skladu sa održivim razvojem", zaključuje Radić za portal UNA.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()