Farmeri u RS moraju biti odgovorni: Poštovati protokole da bi se suzbila afrička kuga svinja

Na snazi je i zabrana prometa svinja na stočnim pijacama

08.04.2024. 19:37
  • Podijeli:

Farmeri u Republici Srpskoj moraju da budu odgovorni i poštuju protokole da bi se afrička kuga svinja držala pod kontrolom, zaključeno je danas na regionalno-edukativnom sastanku u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske. 

U slučaju ponovne pojave kuge nadležni apeluju na lokalne zajednice da unaprijed obezbijede stočna groblja za zaražene životinje.

Zabrana useljavanja svinja na imanja na kojima je bila potvrđena afrička kuga više nije na snazi, ali određeni uslovi i protokoli i dalje se moraju poštovati.

"Životinje moraju da budu obilježene i unijete u veterinarski informacioni sistem, jer se samo na taj način možemo kontrolisati situaciju kada je u pitanju afrička kuga svinja, a u slučaju izbijanja bolesti moći će da se ostvari pravo na naknadu ako su sve mjere ispoštovane", objasnio je Njegoslav Lukić, pomoćnik ministra za veterinarstvo Republike Srpske.

"To su biološke mjere koje na farmi treba da se održavaju bez nekog posebnog napominjanja. Mjere higijene koje treba da održavaju su takve, promet da se vrši isključivo pod određenim uslovima koje ispunjavaju sve pretpostavke za sprečavanje širenja virusa", dodao je Drago Nedić, šef ekspertskog tima Republike Srpske za afričku kugu svinja.

Na snazi je i zabrana prometa svinja na stočnim pijacama.

“Jer smo upravo to evidentirali kao glavni problem u smislu ilegalnog prometa životinja i opredjeljeni smo da stanemo u kraj tome koliko god je moguće", kazao je Njegoslav Lukić, pomoćnik ministra za veterinarstvo Republike Srpske.

Zbog toga, ali i u cilju sprečavanja ponovnog izbijanja afričke kuge svinja, republička veterinarska inspekcija sprovodi pojačane kontrole obilježavanja i kretanja domaćih životinja.

"Izvršeno je 38 kontrola u isto toliko objekata i moramo reći da smo u 25 slučajeva utvrdili različite vrste nepravilnosti, od toga da objekti nisu registrovani u skladu sa zakonom za obavljanje poslova klanja i prerade stoke i samog mesa, od toga da samim tim nisu posjedovali ni dokaz o porijeklu sirovine niti da su životinje bile obilježene na adekvatan način", rekla je Duška Nikolić, portparol Inspektorata Republike Srpske.

Od posljedica afričke kuge svinja do sada je u Republici Srpskoj eutanazirano oko 50 hiljada ovih životinja. Šteta nastala kugom iznosi oko 25 miliona maraka, a resorno ministarstvo je do danas isplatilo oko 95 odsto naknada.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()