Evo u čemu je BiH na samom evropskom vrhu!

Ni po ekonomskom napretku, ni po borbi protiv korupcije i kriminala, već po broju političkih partija

26.03.2023. 19:23
  • Podijeli:

Ako ste se nekad zapitali da li je BiH bar na nekoj listi prva u Evropi, sada ćemo vam reći da jeste. Ali, prije nego se stignete obradovati, suočićemo vas sa realnošću.

Ni po ekonomskom napretku, ni po borbi protiv korupcije i kriminala, već po broju političkih partija.

Jedna, na svakih 30.000 stanovnika - statistika je koja BiH šalje na sami,... ne regionalni, nego evropski vrh. A, kako i ne bi? Jer, uz nešto dobre volje, za osnivanje političke partije u Republici Srpskoj, potrebno je 500 potpisa i 300 KM, dok je u Federaciji BiH, uz isti novčani iznos, potrebno prikupiti tek 50 potpisa. Iako bismo na prvu pomislili da je to odraz demokratije i političkog pluralizma, naši sagovornici tvrde da su, posrijedi, ipak, profit i podjela izbornog plijena.

"Vi izbornim zakonom dajete jednake šanse svim političkim strankama, nezavisno na njihovu težinu, snagu, podršku birača, u smislu prisustva i broja mjesta koje dobijaju u biračkim odborima i onda mi imamo pojavu fantomskih stranaka, koje samo služe da prodaju ta mjesta u biračkih odborima", smatra poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Srđan Mazalica.

"Šta nam govori – da se političke organizacije, u suštini, organizuju samo zato da bi se radile određene izborne malverzacije”, kategorična je poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Mirna Savić-Banjac.

Primjera radi, na proteklim opštim izborima, učestvovalo je 7.258 kandidata i 127 političkih subjekata, koje možemo iščitavati na više od 150 stranica na sajtu Centralne izborne komisije.

"To je taj pluralizam za koji smo se mi opredijelili. Vidite da je više partija ugašeno ili je van parlamenta, nego onih u parlamentu", kaže sociolog, Pejo Đurašinović.

I dok je stranaka sve više, glasača je sve manje. Na proteklim izborima, izlaznost je bila polovična. Zadržimo se još malo na brojkama. Nadležni sudovi su u periodu od 2009. do marta 2022. godine, sa političke scene izbrisali čak 179 političkih stranaka.

Kako bi, ubuduće, bilo manje i pisanja i brisanja, stručnjaci, za početak, predlažu povećanje izbornog praga.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()