ERS ostvario dobit od 50 miliona maraka

Republika Srpska se može pohvaliti sa najnižom cijenom električne energije

13.04.2023. 20:32
  • Podijeli:

Elektoprivreda Republike Srpske danas se pohvalila da je, jedina u regionu, proteklu godinu završila u plusu. Uprkos suši i teškim uslovima ERS je ostvario dobit veću od 50 miliona maraka.

“Ukupan bruto rezultat mješovitog holdinga ERS je bio 54 miliona i 143 hiljade KM, a neto rezultat je bio 48 miliona i 960 hiljada KM”, kazao je Luka Petrović, direktor Elektroprivrede Republike Srpske.

Zbog toga, tvrde, Republika Srpska se može pohvaliti sa najnižom cijenom električne energije. Na konferenciji za medije, na kojoj su predstavili rezultate prošlogodišnjeg rada, podsjetili su na šest ugovorenih investicionih projekata: HE Dabar, Bistrica, Mrsovo, Buk Bijela, SE Trebinje jedan i Vjetroelektrana Hrgud, čija je ukupna proizvodnja 1.300 gigavat časova električne energije, odnosno 30 odsto postojeće proizvodnje.

Jedan od najbitnijih je Solarna elektrana Trebinje jedan. Pored ovih Elektroprivreda vodi još nekoliko značajnih investicionih projekata.

“Najbitniji projekti koji su planirani na rijeci Bosni, rijeka Bosna je neiskorišten hidroenergetski potencijal. Postoji još hidroelektrana Foča, radi se o dvije hidroelektrane koje su instalisane snage predviđene od 40 megavata. Mi u ovom momentu razvijamo još dva projekta, radi se o vjetroparku Donja Trusina koja se nalazi na teritoriji opštine Berkovići i radi se o vjetroparku Radimlja", objašnjava Jovica Vlatković, direktor za investicije i razvoj Elektroprivrede Republike Srpske.

Poručuju da su jedina elektroprivreda u regionu koja je u toku prošle godine poslovala pozitivno, a u budućnosti će nastaviti uredno i kvalitetno snabdijevati svoje potrošače.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()