Ekstremni vremenski uslovi: Nova lica El Ninja

Naučnici kažu da je ova godina posebno zabrinjavajuća. Posljednji put kada je jaki El Ninjo bio u punoj snazi, 2016. godine, svijet je vidio najtopliju godinu u istoriji

09.06.2023. 21:45
  • Podijeli:
Atmosferska reka_ciklon-bomba_Foto UNA-63bc68ba64013.webp Foto: UNA

Svijet je u trci da se ove godine što bolje pripremi za ekstremne vremenske uslove, dok se svijet suočava sa El Ninjom - prirodnim klimatskim fenomenom koji podstiče tropske ciklone u Pacifiku i povećava padavine i rizik od poplava u pojedinim djelovima Amerike i drugim područjima.

Američka Nacionalna uprava za okeane i atmosferu objavila je da je sezona El Ninja počela. Protekle tri godine dominirao je hladniji model ovog fenomena.

Naučnici kažu da je ova godina posebno zabrinjavajuća. Posljednji put kada je jaki El Ninjo bio u punoj snazi, 2016. godine, svijet je vidio najtopliju godinu u istoriji. Meteorolozi očekuju da će ovaj El Ninjo, zajedno s pretjeranim zagrijevanjem usljed klimatskih promjena, donijeti rekordno visoke temperature.

Eksperti su takođe zabrinuti zbog toga šta se dešava u okeanu. El Ninjo znači da su vode u istočnom Pacifiku toplije nego inače, a prije samog njegovog djelovanja u maju, prosječna globalna temperatura površine mora bila je za oko 0,1 stepen C viša, od bilo koje druge zabilježene.

Ovogodišnji El Ninjo mogao bi da prouzrokuje globalne ekonomske gubitake, jer ekstremni vremneski uslovi desetkuju poljoprivrednu proizvodnju i podstiču širenje bolesti.

Gledajući godinama unazad, i El Ninjo i La Nina u prosjeku su se dešavali svake dvije do sedam godina, s tim da je El Ninjo trajao od 9 do 12 mjeseci, dok La Nina, koja se javlja kada su vode hladnije u istočnom Pacifiku, može trajati jednu do tri godine.

Naučnici nisu sigurni da li će klimatske promjene promijeniti ravnotežu između El Ninjoa i La Nine, čineći jedan obrazac češće ili manje. Međutim, ako se neki dijelovi okeana zagrijavaju brže od drugih, to bi moglo da utiče na ponašanje El Nina, povećavajući temperaturne razlike.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()