Ekonomski forum: Vrhunac saradnje Mađarske i Republike Srpske

Na forumu su učestvovale 24 mađarske kompanije i 70 domaćih privrednika

05.04.2024. 20:26
  • Podijeli:

Nakon prijema mađarske delegacije u Palati Republike, u zgradi Vlade održan je Ekonomski forum. 

Kako su istakli zvaničnici, ovaj forum predstavlja vrhunac saradnje Mađarske i Republike Srpske i priliku da se utvrdi pravac realizacije određenih projekata. 

Na forumu su učestvovale 24 mađarske kompanije i 70 domaćih privrednika.

Ekonomski forum je prilika da  Republika Srpska i Mađarska podignu ekonomsku saradnju na još viši nivo, a privrede dvaju zemalja imaju dovoljno prostora i kapaciteta za tako nešto, poručio je premijer Republike Srpske Radovan Višković.

"Vladine politike koje sprovodimo usmjerenu su na jačanju naše ekonomije, otvaranju ka novim tržištima, stvaranju uslova za strane investitore i usvajanju novih tehnologija. Shodno tome Mađarska predstavlja jedan od naših najvažnijih ciljeva za sve ove oblasti", izjavio je Višković

A sve te oblasti danas su imale priliku da predstave 24 mađarske firme.

"Oni raspolažu najkvalitetnijom tehnologijom, imaju ozbiljne reference, svjetsko iskustvo i zato ih hrabro i samouvjereno preporučujemo privrednicima  Republike Srpske. Te firme predstavljaju takve industrijske grane koje mogu doprinijeti ekonomskom napretku Republike Srpske", poručio je Peter Sijarto, ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske.

"Ove firme su prvenstveno iz oblasti energetike, vodoprivrede i poljoprivrede i želio bih da naglasim da su te firme takvog potencijala da su sposobne da izvoze i tehnologiju i da plasiraju kapital", kazao je Gabor Janei, direktor mađarske Agencije za promociju izvoza .

Vrhunac saradnje dvije zemlje je dogovrena realizacija i finansiranje tri projekta, u vrijednosti 140 miliona evra. Riječ je o projektima prečišćavanja otpadnih voda u Gradišci, izgradnji vjetroelektrane "Hrgud" i solarnog parka "Trebinje".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()