Ekološka katastrofa ili? Načelnica Jezera i vlasnik zemlje prijete međusobnim tužbama

Milutinu Joviću, vlasniku nekadašnje pumpe, naloženo uklanjanje miješavine vode i nafte, on tvrdi da su rezervoari bili prazni

18.05.2023. 16:59
  • Podijeli:
Општина Језеро начелник Снежана Ружичић-6464ba6988b5b.webp Foto: Facebook/Општина Језеро начелник Снежана Ружичић

Nakon što je načelnica opštine Jezero Snežana Ružičić objelodanila da je kod nekadašnjeg objekta benzinske pumpe u Jezeru najvjerovatnije došlo do izlijevanja nafte i naftnih derivata danas su na teren izašli i republički ekološki inspektori kako bi konstatovali sve okolnosti ovog slučaja.

"Republički ekološki inspektori konstatovaće okolonosti i mjere koje su već preduzeli opštinski inspektori, od čega će zavisiti i eventualno dalje preduzimanje mjera", rekla je portparol Inspektorata RS Dušanka Nikolić.

Načelnika opštine Jezero Snežana Ružičić za UNAworld kaže da su opštinski inspektori vlasniku zemljišta naložili da ukloni mješavinu nafte i vode nakon izlijevanja, a da su republički inspektori izvršili uvid i da će nakon toga zauzeti stav.

"Utvrđeno je da je do curenja došlo iz dovodnih cijevi na zemljište, a potom i mješanja sa podzemnom vodom, najvjerovatnije nafte i naftnih derivata. Predstavnici Civilne zaštite su to juče hermetički zatvorili, dok je opštinska inspekcija dala nalog vlasniku da iscrpi i hitno ukloni tu mješavinu nafte i vode na površini većoj od dunuma", rekla je Ružičić.

Ona naglašava da je vlasnik zemljišta od prvog dana upoznat sa svime što se dogodilo. Međutim, ni juče ni danas se, kako kaže, nije pojavio na licu mjesta, iako je to bio u obavezi. Njegov dolazak se očekuje sutra.

"On je ranije bio na liniji sa opštinskom upravom i pokušavali smo da stupimo u zdravu komunikaciju. To traje od 2017. godine kada smo razgovarali o tome da vlasnik ponovo pokrene uslugu koju je ranije pružao. I on je pominjao tu mogućnost, čak i izgradnju objekta. U 2020. godini se pojavio sa određenim idejnim rješenjem, a u međuvremenu je uklonio točilice koje su se tu nekada nalazile. Ispostavilo se da nas zavlači i ignoriše", rekla je Ružičić.

Ona kaže da postoje pisani dopisi iz kojih se vidi da je opština i ranije uporavala vlasnika da bi moglo doći do problema, te da je upozoren da nešto treba preduzeti sa rezervoarima benzinske pumpe i adekvatno ih sanirati i hermetički zatvoriti. O preduzetim mjerama trebalo je da dostavi informaciju opštini, što nije učinjeno.

"Desilo se to što se desilo. Zbog novonastale situacije opština će angažovati advokata i protiv vlasnika podnijeti tužbu", rekla je Ružičić.

Vlasnik zemljišta i nekadašnje benzinske pumpe Milutin Jović za UNAWorld kaže da se nije dogodila nikakva ekološka katastrofa kako to nastoje da prikažu nadležni iz Opštine Jezero.

"Sutra ću doći na lice mjesta. Doći će i ekološki inspektor, te stručni ljudi iz resornog ministarstva. Insistiram da se utvrdi stvarno stanje. Kada sve činjenice budu poznate, uvjeren sam da će svima biti jasno da se tu nije dogodila nikakva ekološka katastrofa", rekao je Jović.

On naglašava da je prosto nemoguće da je na zemljište iscurila nafta jer su, kako tvrdi, rezervoari bili prazni, te da ni sada u njima nema vode.

"Oni su ispražnjeni prije sedam-osam godina. Zato insistiram da se sve detaljno provjeri, istraži i utvrdi. Tek kada budu poznate sve činjenice, onda možemo razgovarati o svemu. Očigledno je da se na mene pokušava izvršiti pritisak da jeftino prodam tu zemlju, ali taj film neće gledati", rekao je Jović, navodeći da će i on Ružičićevoj odgovoriti tužbom.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()