Ekipa UNE sa Emrahom, slijepim mladićem koji je ispunio svoj san

Ove godine Emrah je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu magistrirao

12.03.2024. 21:45
  • Podijeli:

Još jedan san ispunjen. I to Emraha, slijepog mladića iz Sarajeva koji je magistrirao na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu sa prosjekom devet i po. Priču donosi Maja Popović.

Emrah i njegova mama. I ovako pet godina, timski, udruženim snagama su riješali svaki problem koji im je stao na put. Ove godine Emrah je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu magistrirao i ostvario svoj san.

"Mogu vam reći da su se sve vrste emocija pomiješale, prije svega nekoliko dana prije odbrane a zatim i posle odbrane, ali sada vam samo mogu reći da sam presrećan, prezadovoljan i prije svega rasterećen što sam konačno postigao cilj kojem sam težio", rekao je Emrah Tepić.

Nasmijana lica uposlenika Fakulteta političkih nauka nakon što su ugledali Emraha. U ovoj biblioteci spremao je svaki ispit i borio se ravnopravno sa drugima za što veću ocjenu.

"Ja nikada nisam dozvolio da moj invaliditet ili konkretno moja sljepoća utiče na bilo šta, na bilo koji segment a pogotovo ne na moje studiranje jer prvo nisam sebi mogao da dozvolim a drugo da dozvolim da govore evo ovaj sa invaliditetom pa su mu nešto poklanjali", kaže Emrah Tepić.

Najveća podrška tokom školovanja, ali i u životu mu je bila majka Zumreta.

"Dođemo ovdje s njim, ako će biti brzo završeno čekam naravno. Nekad se znalo desiti da dođem do pola puta i on kaže vrati se po mene. I na kiši, i na ledu. Nas dvoje smo kao dva prijatelja, razgovaramo o svemu i tako bih poručila svim roditeljima, sjedite sa svojom djecom. Popričajte s njima deset minuta dnevno i veliki će uspjeh biti", kaže Zumreta Tepić,  majka.

 Emrahova velika podrška bili su i profesori, naročito komentora profesora, Amera Osmića. Prisjetio se kako je izgledao njihov prvi susret na predavanju na kojem je Emrah bio veoma aktivan.

"Kad smo trebali nešto da se dogovorimo vezano za predmet, neke tehničke stvari, on je meni rekao baš ovim riječima:
„Ništa se vi kolega ne brinite, mi ćemo sve učiniti da se vi ovdje osjećate dobro, da se osjećate ravnopravno kao kod svoje kuće” i onda se obratio mojim kolegama prisutnim, koji su tu bili i rekao
„Drage kolege, slijedite primjer vašeg kolege,imate šta”, kaže Emrah Tepić.

Apsolutno se nije razlikovao ni po čemu od ostalih kolega i kolegica, ističe profesor Osmić.

"Na kraju svoje odbrane, ja ću citirati uvaženog kolegu magistra Tepića koji je rekao da se on ni u jednom segmentu nije osjećao u toku svog studija na FPN UNSA na bilo koji način da ne pripada ovoj cjelini odnosno da ima prava nego bilo koji drugi student i to je svojevrstan kompliment za našu instituciju", rekao je Amer Osmić,  profesor na Fakultetu političkih nauka UNSA.

 Kompliment za podršku i razumijevanje za osobu sa invaliditetom, ali Emrah sigurno mnogima od nas treba biti primjer da se upornošću i željom može sve postići.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()