'Drastično više djece s poremećajima zbog prekomjerne izloženosti digitalnim uređajima'

Trenutno svako drugo dijete u predškolskom uzrastu i svaki četvrti učenik prvog razreda osnovne škole ima govorno-jezičke poteškoće

26.05.2023. 15:30
  • Podijeli:
dete telefon pixaaby-6463a84089ae3.webp Foto: Pixabay

Prekomjerna izloženost ekranima televizora, telefona i drugih uređaja drastično je uvećala procenat djece koja u ranom razvojnom periodu imaju određene oblike poremećaja, rekla je specijalista neuropsihijatrije i subspecijalista psihijatrije razvojnog doba Milijana Selaković.

Selakovićeva je na predavanju u Gradicši o temi "Negativni uticaj prekomjerne izloženosti digitalnim uređajima na psihomotorni razvoj djece", istakla da su djeca danas mnogo više izložena slikama sa ekrana nego što komuniciraju sa roditeljima i okruženjem, ne razvijaju emocionalne odnose, što dovodi do ozbiljnih razvojnih poremećaja.

Ona je ukazala da se s obzirom na ove činjenice postavlja pitanja šta će biti sa novim generacijama u daljoj digitalnoj transformaciji života.

Diplomirani defektolog-logoped i doktor bioloških nauka Katarina Bojović iz Ordinacije "Selaković" navela je da trenutno svako drugo dijete u predškolskom uzrastu i svaki četvrti učenik prvog razreda osnovne škole ima govorno-jezičke poteškoće, što se dovodi u vezu sa prekomjernom izloženosti ekranima digitalnih uređaja.

"Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije je da djeca do druge godine uopšte ne bi trebala da dolaze u kontakta sa ekranima digitalnih uređaja, a neka klinička ispitivanja dokazuju da prije treće godine dijete ne treba izlagati ekranima jer se tada razvija funkcionalni govor i u tom periodu treba da oko sebe imaju stvaran, a ne virtuelni svijet", pojasnila je Bojovićeva.

Doktorice Selaković i Bojović dodale su da nakon treće godine upotreba digitalnih uređaja kod djece mora da bude strogo ograničena i kontrolisana od strane roditelja.

Predsjednik gradiškog Udruženja roditelja djece sa autizmom "Duga" Saša Kasagić rekao je da već pet godina sarađuju sa Ordinacijom "Selaković" iz Beograda i organizuju slična predavanja, te da su doktorice Milijana Selaković i Katarina Bojović i ove godine u Gradišci obavile preglede 25 djece sa autizmom i drugim poteškoćama u razvoju.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()