Dr Stanetić za UNU: Naočale nisu samo modni detalj, sve više alergičnih na sunce

Većina građana poštuje preporuke ljekara, a evo šta savjetuju

16.07.2023. 17:12
  • Podijeli:
kosana (1)-64afdedddec14.webp Foto: RTRS/screenshot/youtube

Doktorica banjalučkog Doma zdravlja Kosana Stanetić, govoreći za portal UNA rekla je da se dosta građana javlja ljekaru zbog zdravstvenih smetnji uzrokovanih visokim temperaturama, ali da taj broj nije mnogo povećan u odnosu na prethodne godine. Važno je, ističe, da građani, a posebno oni stariji, poštuju preporuke ljekara i ne izlaze iz kuće kada je pojačan intenzitet UV zračenja u periodu od 11 do 17 časova.

"Što se tiče broja pacijenata, nemamo povećan broj jer se ipak pridržavaju preporuka koje smo dali kao i svake godine, a to je da se od 11 do 17 sati ne izlažu suncu, da ne borave na otvorenom, pogotovo se to savjetuje starijim pacijentima, da ostaju u kućama ukoliko nije baš neophodno da izađu", kaže Stanetićeva za UNU.

Ističe da stariji pacijenti uglavnom na preglede dolaze do 11 sati, a najviše se javljaju ljekarima zbog akutnih problema, alergija ili hroničnih problema, odnosno najveći broj pacijenata jesu oni koji pate od hroničnih bolesti, te dolaze na kontrole, na redovne preglede, dijagnostiku.

Indeks UV zračenja je jako visok

"Sunce treba izbjegavati pogotovo u središnjem dijelu dana, čak i u hladovini u nekim mjestima imate odbijanje od okolinu ako je kamena površina naprimer, nije ni tu baš zaštita sto posto", kaže dr Stanetić.

Građanima savjetuje boravak na vanjskom prostru poslije 17 sati ili u jutarnjim satima, a u sredini dana, ako imaju potrebu onda da ipak svedu boravak vani na kraće vrijeme uz obaveznu zaštitu od sunca.

"Naočale treba nositi zbog zračenja i krema za sunčanje je obavezna. Naočale nisu modni detalj, već su potrebne zbog zaštite. Iako nemamo tačne podatke, mogu da vidim iz prakse da imamo sve više pacijenata sa tumorima, zato je zaštita očiju obavezna", kaže sagovornica.

Očekivati pojavu alergija
 

Iako je prošla sezona cvjetanja, bio je dosta veliki broj pacijenata sa problemima izazvanih alergijskim reakcijama ili pojavom konjuktivitisa.

"Od avgusta kad sazrijeva ambrozija, očekivati pojavu alergija. Sve je više ljudi alergičnih na sunce, na ujede insekata, pogotovo komaraca kojih baš ima ove godine vjerovatno zbog kišnog vremena. Pacijenti koji su osjetljivi dobiju teže promjene na koži nakon uboda, javljaju se porodičnom doktoru da dobiju terapiju", kaže Stanetićeva.

Ističe da ima pacijenata koji su alergični tokom cijele godine, na prašinu grinje isl. alergije, ali da ima dosta pacijenata koji se javljaju sa respiratornim, urinarnim infekcijama.

"Pacijenti su u situaciji da imaju potrebu da se jave na pregled, naravno većina u ambulantama čine oboljeli od hroničnih bolesti vrućine im znaju praviti problem posebno pacijentima koji imaju hipertenziju, temperature visoke utiču na širenje krvnih sudova, može doći do pada krvnog pritiska, tako da je potrebna korekcija terapije, tu su i pacijenti sa reumom, reumatizmom, koji osjećaju promjene vremena imaju pogoršanje bolova", kaže doktorica.

Visoke temperature vazduha utiču i na pogoršanje simptoma  osoba sa mentalnim smetanjama. Napominje i da se dosta pacijenata javlja putem telefona, kao naprimer ako treba da produže terapiju, lakše je tako nego da izlaze iz kuće i dolaze ljekaru ukoliko to baš nije neophodno.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()