Dolaskom ljepšeg vremena, dolaze i alergije, kako ih spriječiti?

Najčešći uzročnik proljetne alergije je polen

05.04.2024. 19:55
  • Podijeli:

Dolaskom ljepšeg vremena i cvjetanjem biljaka, svake godine povećava se broj onih koji se bore sa kijavicom, suznim očima i osipima na koži, a sve zahvaljujući alergijama. 

Najčešći uzročnik proljetne alergije je polen, a danas od od ove alergije pati više od 30% svjetskog stanovništva.

Napokon smo dočekali tople sunčane dane i izlete u prirodi. I dok jedni uživaju u čarima proljeća, drugi muku muče s proljetnim alergijama. Kihanje, curenje nosa, kašalj, gušenje, najčešći su simptomi alergija - jednom rječju na cvjetanje biljaka.

“Nos mi curi, oči mi suze, malo grlo pa borim se prirodnim preparatima. Nekada kad mi je jači imunitet nije toliko strašno, kada mi malo imunitet padne onda više osjetim, smeta mi”.
“Krajem maja uglavnom, svrbi grlo, nos, oči, pa mi preporuče neke tablete čisto da se pije par dana”.
„Čim krene lijepo vrijeme, proljeće, onda ih hvata, a onda moraju medikamentima da rješavaju, ne postoji drugo rješenje".
„Većina ih ima problema sa ovim sada proljetnim periodom, sa alergijama, pa moraju piti lijekove, imaju problema sa disanje“.

Ipak, problemi sa alergijama prisutni su tokom cijele godine. Od cvjetanja trava još u februaru pa do korova i ambrozije u oktobru.

„Te manifestacije mogu biti i kožne. Može se manifestovati u vidu otoka i crvenila, osipa kože, u vidu koprivnjače koja poprilično svrbe", upozorava Verica Petrović, šef Edukativnog centra Doma zdravlja u Banjaluci.

Pojavu alergije možemo prevenirati:

„Čuvanjem našeg imunološkog sistema koliko god je to moguće i svakako ishrana treba da bude raznovrsna. Često ljudi forsiraju samo 5 grupa namirnica i te namirnice jedu, izbjegavaju povrće. Voditi računa o adekvatnoj suplementaciji u određenom periodu godine, vitamin D i C u zimskom periodu“, kazala je Gordana Ljoljić Dolić, specijalista fizijatar-nutricionista.

A ukoliko ih već ne uspijemo spriječiti, važno je znati adekvatno ih liječiti.

„Oni znaju i na koju vrstu polena su alergični, znaju kad nastupa sezona cvjetanja te biljke i pojavu simptoma mogu preduprijediti tako što će početi na vrijeme koristiti antihistaminike, nekih 15-20 dana prije cvjetanja, kako bi ublažili simptome pa ih čak i izbjegli u potpunosti“, rekla je Verica Petrović, šef Edukativnog centra Doma zdravlja u Banjaluci.

Simptome možete ublažiti i nošenjem zaštitinih naočala i maski, držanjem prozora i vrata zatvorenih što je više moguće, ali i onim što je ključno - izbjegavati boravak vani u periodima dana kada je koncentracija alergena u vazduhu najveća.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()