Doktori prijete generalnim štrajkom: Upozorenje Vladi FBiH

Predstavnici sindikata upozorili su kako će razmotriti mogućnost stupanja u generalni štrajk, ako Vlada FBiH ne shvati ozbiljnost situacije

07.05.2024. 11:25
  • Podijeli:
doktori_strajk_upozorenje_foto_UNA-6639f28dc9e87.webp Foto: UNA

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH održao je u utorak, 7. maja, u jutarnjim satima polusatni štrajk upozorenja jer, kako su rekli sindikalisti, Vlada FBiH ne želi pristupiti pregovorima o novom kolektivnom ugovoru na razini Federacije.

Predstavnici sindikata upozorili su kako će razmotriti mogućnost stupanja u generalni štrajk, ako Vlada FBiH ne shvati ozbiljnost situacije.

Štrajk upozorenja održan je širom Federacije BiH, u Mostaru, Zenici, Živinicama, Livnu, Goraždu, Kalesiji, Banovićima, Srebreniku i drugim mjestima.

"Savez je organizirao polusatni štrajk upozorenja kako bi ukazao na ozbiljnost situacije u zdravstvu i kako bi pokazao spremnost da se borimo za svoja prava. Trenutno su prava doktora različita po zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH, a razlike u plaćama i do 50 posto, ovisno u kojem kantonu radite", istaknula je predsjednica Saveza dr. Marina Berberović ispred Univerziteta kliničke bolnice Mostar.

Ona je dodala kako liječnici traže ujednačavanje prava u svih deset kantona kroz potpisivanje novog kolektivnog ugovora, a sve s ciljem zaustavljanja odlaska liječnika iz Federacije BiH.

"Mi od Vlade FBiH tražimo reformu zdravstva u cijelosti, gdje ćemo pričati o našim pravima, o pravima pacijenata, o normativima, sve kako bi unaprijedili zdravstvo. Ali, ni ova vlada kao ni prethodna od koje smo to isto tražili, nije pokazala sluha za probleme u zdravstvu", dodala je Berberović.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()