Dodik: Vjera snažan element identiteta srpskog naroda

Predsjednik Republike Srpske je ocijenio da današnja uloga SPC nije manja imajući u vidu ukupna dešavanja u svijetu

04.04.2023. 14:50
  • Podijeli:
dodik_popovi-642c1d089063e.webp Foto: MiloradDodik/twitter

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da su svi napadi na vrijednosti srpskog naroda napadi i na Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC), istakavši da je vjera jedan od snažnih elemenata identiteta Srba.

Dodik je rekao da je Republika Srpska s eparhijama SPC izgradila i obnovila mnogo crkava i manastira.

“Idemo dalje jer je vjera jedan od snažnih elemenata našeg identiteta na šta smo ponosni”, rekao je novinarima Dodik koji se u Banjaluci sastao sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim Porfirijem.

Dodik je dodao da to ne znači da srpski narod ne uvažava druge vjere i nacije.

On je istakao da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) pokazala da integriše srpski narod. “Pokazalo se da je naša Crkva bila egzistencijalno odlučujuća u periodu okupacija, pa i viševjekovnih”, dodao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je ocijenio da današnja uloga SPC nije manja imajući u vidu ukupna dešavanja u svijetu.

“Zapadni neoliberalizam usmjeren je da potkopa temelje pravoslavnog karaktera i našeg društva, a svi napadi na vrijednosti srpskog naroda jesu napadi i na SPC o čemu smo danas razgovarali s patrijarhom i članovima Sinoda”, rekao je Dodik.

Dodik i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović sastali su se danas u Banjaluci sa članovima Svetog arhijerejskog sinoda koje je predvodio Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije.

Susret je organizovan tokom svečanog ručka u Vladičanskom dvoru Eparhije banjalučke, a prisustvovao je i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

Prethodno je održana sjednica Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()