Dobojlije na protestu: "Pooštrite soaraćaj, ugroženi smo"

Protestnom okupljanju koje je trajalo od 12.00 do 13.00 časova odazvali su se stanovnici mjesnih zajednica Donja Paklenica, Osojnica, Trbuk i Rječica kroz koje prolaze teretna vozila.

30.03.2024. 15:34
  • Podijeli:
Doboj protest-66081f0c734f2.webp Foto: SRNA

U dobojskom naselju Donja Paklenica danas je održan protest stotinjak građana koji su ukazali na narušenu saobraćajnu bezbjednost, te zatražili da se pooštri saobraćajna kontrola.

Učesnici skupa zatražili su da se ova dionica adekvatno održava, te da vozači kamiona angažovanih na eksploataciji kamena sa lokalnih kamenoloma poštuju saobraćajna pravila.

Protestnom okupljanju koje je trajalo od 12.00 do 13.00 časova odazvali su se stanovnici mjesnih zajednica Donja Paklenica, Osojnica, Trbuk i Rječica kroz koje prolaze teretna vozila.

Stanovnik Rječice Darko Petković rekao je novinarima da je ovo mirna građanska inicijativa kako bi se ukazalo na problem budući da dnevno prođe pedesetak pretovarenih kamiona regionalnim putem koji nije predviđen za tu vrstu saobraćaja.

On kaže da je mnogim putničkim automobilima pričinjena materijalna šteta prilikom mimoilaženja sa teretnim vozilima ili su bila prisiljena da slete sa kolovoza, o čemu su obavještavali nadležne.

"Mi tražimo odgovore, da sjednemo i dogovorimo se. Nismo protiv kamenoloma, ni protiv toga da se Republika Srpska razvija i da se grade putevi. Samo tražimo poštovanje zakonske regulative", naveo je Petković.

Član Savjeta mjesne zajednice Trbuk Damir Lukić rekao je da na ovom području postoje četiri kamenoloma u vlasništvu tri koncesionara koja rade u zakonskim okvirima, te da podržava današnje proteste.

On je rekao da od koncesionara zahtijevaju da miniranja dovedu u razumnu mjeru u skladu sa zakonom, da se poštuju tehničko-tehnološki aspekti koncesionog ugovora, te da propisano održavaju dionicu kojom se teretna vozila kreću.

Prema njegovim riječima, od Javnog preduzeća "Putevi Republike Srpske" traži se da nadzire rad preduzeća "MG mind" čija je nadležnost održavanje i regionalnog puta Doboj-Maglaj, a od Policijske uprave Doboj da pojača prisustvo svojih pripadnika na ovoj dionici.

Vlasnik "Limun kopa" i jedan od koncesionara Slađan Davidović rekao je da ima razumijevanja za probleme mještana i najavio da će ukazati vozačima da budu obazriviji.

U Policijskoj upravi Doboj Srni je rečeno da je protestno okupljanje blagovremeno prijavljeno i da ga je policija odobriloaeno, ali da nije data saglasnost za blokadu saobraćajnice koja je navedena u pisanom zahtjevu građana.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()