Djecu osvojili japanski stripovi, stariji vijerni Zagoru i Dilanu

Banjalučka striparnica "Mister No" opstaje uprkos brojnim poteškoćama

27.03.2023. 19:30
  • Podijeli:
Striparnica Mister No Banjaluka19_UNA-642176954742a.webp Foto: UNA

Da čitanje stripova nije prevaziđeno i rezervisano samo za starije generacije, potvrdili su nam u banjalučkoj striparnici „Mister No“, koja je vrata svim ljubiteljima devete umjetnosti otvorila u septembru 2020. godine. Iako uz niz poteškoća, i dalje opstaje, te uz Mostar čini jedino slično mjesto u Bosni i Hercegovini.

Početak je, kako to obično biva, trebao izgledati drugačije. Pored same prodaje stripova, planirano je da autor Srđan Vranješ u striparnici vodi školu crtanja. Dok roditelji čekaju djecu, imali bi mogućnost da popiju kafu i međusobno se druže.

"Ali tada se dešava korona. Zabranjuje se boravak više osoba u istoj prostoriji, škola crtanja se otkazuje, a Vranješ u međuvremenu odlazi u Njemačku", pričaju nam u "Mister Nou".

Dobra vijest je da, ipak, i mlađa generacije pokazuje interes za ovaj vid umjetnosti, pa među kupcima, pored očekivanih nostalgičara među kojima su prijeratne generacije, ima i "nekih novih klinaca".

"Naravno, njihov izbor su drugačiji sadržaji. Prije svega japanski, tzv. Manga stripovi, pa nakon nekih devet praznih mjesta slijede Marvelovi junaci, poput Spajdrmena ili Betmena. Ljubitelji stripa stariji od recimo 40 godina vijerni su starim junacima, Zagoru, Dilanu Dogu, Teks Vileru i drugima. Naravno, ima i izuzetaka, pa i djeca od 10 ili 12 godina iz znatiželje dođu, pa se zagriju za Čika ili Zagora, ali ipak rjeđe".

Strip scena je danas življa nego ikad. Veliki je broj izdavača, posebno u Srbiji i Hrvatskoj, te raznovrsnih izdanja.

"Ponuda je danas jako dobra. Ono što je problem za mjesta poput ovog jeste nelojalna konkurencija, šverceri ali i online prodaja, zahvaljujući kojoj vrlo brzo možete doći do izdanja koje vas interesuje. Ove godine smo imali više otkupa nego prodaje što je prvi znak za alarm, ali ne odustajemo. 'Mister No' je otvoren iz ljubavi, i nastojaćemo da opstane koliko god bude mogao", rekli su nam u ovoj banjalučkoj striparnici.

"Mister No" se nalazi u ulici Trive Amelice 35, u banjalučkom naselju Rosulje, a otvoren je od ponedjlejka do subote od 10 do 20 časova te nedjeljom od 10 do 16 časova. Pored prodaje stripova i kutka za kafu, u striparnici su u ponudi i razni rekviziti sa likovima strip junaka, majice, igračke, satovi i drugo.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()