Djeca ne ispuštaju telefone iz ruku: Spriječiti zavisnost mladih od društvenih mreža

Na ulici ili u kući, gotovo da nema nijedne situacije u svakodnevnom životu gdje ne vidimo djecu koja koriste različite tehnologije koje im daju roditelji

29.08.2023. 21:05
  • Podijeli:

Roditelji novog doba, sve su svjesniji problema i težine borbe sa potencijalnom zavisnošću njihovog djeteta od mobilnog telefona i interneta, ali i da su toj borbi prepušteni sami sebi. Psiholozi smatraju da je zavisnost od telefona i interneta ogroman psihički problem koji može imati ozbiljnije posljedice.

Nema korištenja računara i telefona do 3. godine. Bez interneta do 6. godine. Zabranjeno je igrati igrice do 9. godine. Ne dozvoliti im da budu na društvenim mrežama prije 12. godine. Sve su ovo preporuke svjetskih stručnjaka, da bi se spriječila zavisnost mladih od telefona i interneta, jer loše navike se i ukorjenjuju tamo gdje nema dovoljno aktivnosti, neophodne za cjelokupni čovjekov razvoj.

"Loša navika je preokupiranost od djetinjstva pa nadalje telefonima, tabletima, odnosno internetom što znači da ta djeca poniru u sadržaje koji njih pasiviziraju", ističe psiholog Aleksandar Milić.

Međutim, kaže, problem nije samo zavisnost od interneta, već i nepoželjni sadržaji.

"Mladi posmatraju, gledaju i kontaktiraju sa problematičnim osobama koji mogu biti zavedeni, okupirani, uvedeni u kocku, uvedeni u ovisnost o nečemu drugom. Nama je bio cilj da dijete ne bude na ulici, a mi smo danas doživjeli da je nama ulica u kući putem interneta", kaže Milić.

Na ulici ili u kući, gotovo da nema nijedne situacije u svakodnevnom životu gdje ne vidimo djecu koja koriste različite tehnologije koje im daju roditelji. Ozbiljnost ovog problema, potvrđuju i podaci Klinike za psihijatriju UKC-a Republike Srpske.

„U Klinici za psihijatriju je bilo liječenih pacijenata koji su zavisni od interneta tj. mobilnih telefona, ali se radilo uglavnom o osobama mlađe životne dobi koje su doveli zabrinuti roditelji. O nekim statističkim podacima ne možemo govoriti u smislu većeg broja već se radilo o pojedinačnim slučajevima“, kazala je NERA ZIVLAK RADULOVIĆ, načelnica Klinike za psihijatriju UKC Republike Srpske.

A sve ukazuje da će statistički podaci u budućnosti biti sve veći.

"Ovisnost od mobilnih telefona je jedna pojava koja će sigurno za par godina biti veliki problem u našem društvu. Roditelji su često uzor svojoj djeci pa tako i kada je u pitanju mobilni telefon, jer djeca zapravo gledaju svoje roditelje koji isto tako dok ustane uzmu telefon, pa tako i njihova djeca, tako da često imamo problem ne samo sa djecom već i sa njihovim roditeljima", poručio je doktor pedagoških nauka i predsjednik Centra modernih znanja iz Banjaluke, Nebojša Macanović.

Zato je neophodno kontrolom i ograničenjem korištenja tehnologija prevenirati svaku moguću zavisnost, a slobodno vrijeme ispuniti kvalitetnije osmišljenim porodičnim aktivnostima.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()