Danas počinje štrajk u osnovnim školama u Sarajevu: Sindikat jedno, ministrica drugo, a roditelji...

U saopćenju, koje se dostavilo roditeljima i učenicima, navode se i zahtjevi prosvjetnih radnika

17.04.2024. 11:09
  • Podijeli:
ucionica-djaci-klupe-skola-pixabay.jpg Foto: Pixabay

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja - Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo saopćio je da od danas, 17. aprila 2024. godine, kreće štrajk upozorenja u svim osnovnim školama u Kantonu Sarajevo koji će trajati svaki dan sve do kraja školske godine.

Štrajk se organizuje pod motom "Tražimo obrazovanje po mjeri učenika i njihovih učitelja".

Štrajk, koji će početi 17. aprila, podrazumijeva da učenici svaki dan neće imati prva dva časa. U prvoj smjeni štrajk će trajati od 8 do 9:40 sati, dok se u drugoj smjeni vrijeme štrajka će varirati od vremena kada se počinje s nastavom. Cilj štrajka je, kako se navodi u saopćenju Sindikata, borba protiv neodgovorne vlasti te borba za zadovoljnog radnika i profesiju prosvjetnih radnika.

U saopćenju, koje se dostavilo roditeljima i učenicima, navode se i zahtjevi prosvjetnih radnika, a ti su:

- Stavljanje van snage Pedagoških standarda i normativa kojima su ugrožena prava prosvjetnih radnika,
- Ostavku ministrice za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo koja je ugrozila prava prosvjetnih radnika,
- Zaustavljanje administrativnih reformi koje od prosvjetnih radnika prave obične pisare,
- Bolje propise, nastavne planove i programe i udžbenike koji će se kontinuirano prilagođavati i unaprijeđivati u skladu sa potrebama modernog obrazovanja, a posebno potrebama djece, učenika, radnika, tržišta rada i najnovijih tehnologija uz obavezno učešće i uvažavanje stavova radnika, poslodavaca i poduzetnika.

Ministrica, pak, kaže sljedeće: "U toku dana primila sam niz poruka o pritiscima i prijetnjama kojima su izloženi radnici koji ne žele štrajkovati. Kroz pritiske prolaze i direktori osnovnih škola koji su jučer primili neprikladnu prijeteću poruku što su neki i prijavili policiji. Radnička prava se ne ostvaruju pritiskom na radnike. Kontaktirali su me i roditelji pitajući šta je sa pravima njihove djece. Prava iz Konvencije o pravima djeteta (među njima i pravo na obrazovanje) imaju prednost u odnosu na sva druga prava ili postupanja."

U svemu ovome, roditelji, posebno prvačića, koji imaju po tri časa, sluđeni su. Pismo jednog od njih, koje je objavljeno na portalu Radiosarajevo.ba, odjeknulo je u javnosti, a možete ga čitati OVDJE. Vijeće roditelja, s druge strane, od škola traži da primi djecu u redovnim terminima:

"Od Ministarstva za odgoj i obrazovanje tražimo odgovor na koji način će se nadoknaditi propušteni časovi i nastava, ukoliko štrajk nastupi? Sindikat molimo da ne ugrožavaju redovne procese obrazovanja, te da svoja prava i interese ne stavljaju iznad interesa djece-učenika i roditelja", saopćili su.

S obzirom na to, istakli su, da od strane Ministarstva odgoja i obrazovanja KS nema zvanične odluke o obustavi ili odgađanju obrazovnog procesa, škole su u obavezi primiti djecu u školu u redovnim terminima i voditi brigu o njima: "Mi kao roditelji nastojat ćemo da se njihova sigurnost i dobrobit uvijek stavljaju na prvo mjesto, te u skladu s navedenim naša djeca ujutro trebaju da budu regularno u školama.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()