Ćutanje nije rješenje - Prijavi nasilje

U Republici Srpskoj već prijavljeno 50 slučajeva vršnjačkog nasilja

30.10.2023. 19:28
  • Podijeli:

‘’Budi sigma, zaustavi, prijavi vršnjačko nasilje’’ – moto je kampanje Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske koja ima za cilj podizanje svijesti o problemu vršnjačkog nasilja među djecom i omladinom, koja će trajati narednih mjesec dana, a provodiće se u svim osnovnim i srednjim školama.

Na ulici ili u školi, vršnjačko nasilje je prisutno, dešava se u našem okruženju. Problem je ovo ne samo pojedinca već društva u cjelini. Dva mjeseca ostala su do kraja ove godine, a već je prijavljeno 50 slučajeva vršnjačkog nasilja u Republici Srpskoj. Na području Policijske uprave Banjaluka registrovano je 18 slučajeva, od kojih osam u školama. Danas umjesto preofesora pred učenicima policijski službenici a sve u cilju edukacije.

Cilj ove kamapnje je podizanje svijesti učenika kao i njihova edukacija o samom pojmu vršnjačkog nasilja, njegovim oblicima ali i posljedicama. No, znamo li prepoznati sve oblike vršnjačkog nasilja?

‘’Sad smo imali predavanje o nasilju od strane MUP-a Republike Srpske. Takvih slučajeva u našoj školi ima. Ja se lično nisam susretao, ali ima izolovanih dešavanja. Najčešći tip nasilja kod nas je verbalno nasilje, to je psovanje majke. Naravno, susrećemo se i sa vršnjačkim nasiljem, fizičkim a to su tuče. One se češće dešavaju, ali uglavnom se i to riješi. Nasilje bih prijavio prvo školi, ako ništa, onda ide dalje u MUP-u,’’ rekao je Nemanja Savić učenik trećeg razreda Elektrotehničke škole ‘’Nikola Tesla’’ Banjaluka.

Učenici kažu da su roditelji ti koji im stalno ukazuju na problem vršnjačkog nasilja.

‘’Fizičko nasilje iako nisam viđao pretjerano u školi ali sam se dosta sretao van škole, ja mislim da takvo nasilje je potrebno odmah prijaviti kao prvo za dobrobit žrtve a opet i za toga ko izvršava to nasilje,’’smatra Filip Miljuš učenik trećeg razreda Elektrotehničke škole ‘’Nikola Tesla’’ Banjaluka.

U slučaju vršnjačkog nasilja, potrebno je promptno reagovati.

‘’Zavisno od okolnosti gdje se dešava, ako je to u školi da se odmah prijavi pedagogu, direktoru škole, nastavnicima ili školskom policajcu ako je to na ulici da se prijavi odmah prvoj odrasloj osobi ili ako imaju broj Policije da odmah pozovu ili

svoje roditelje. Na takav način mi možemo odmah da reagujemo i da spriječimo dalju eskalaciju,’’ pojašnjava Milan Salamadija komandir Policijske stanice Centar PU Banjaluka.

Vršnjačko nasilje postoji kažu i zaposleni ali kao najzastupljeniji oblik izdvajaju digitalno nasilje.

‘’Ne bismo bili iskreni da kažemo da u školi toga nema, naravno da postoji. Kako su rekli moji učenici, uglavnom su to verbalni oblici nasilja, psihičko nasilje, znači neka vrijeđanja, omalovažavanja. Postoji i fizičko nasilje koje se ponekad desi. Nešto što je danas veoma prisutno je tzv.digitalno odnsno interent nasilje,’’ ističe Olgica Čikić psiholog u Elektrotehničkoj školi ‘’Nikola Tesla’’ Banjaluka.

Nasilje u školi karakteriše se kao teža povreda radne obaveze učenika. Za takve povrede mogu se izreći određene kazne. Važno je znati da postoji fizičko, verbalno i digitalno ili sajber nasilje ali i društveno isključivanje. S tim u vezi, glavna poruka banjalučkim srednoškolcima danas je bila:

‘’Ćutanje nije rješenje već da se prijavi nasilje jer samo prijavom, mi možemo riješiti slučajeve vršnjačkog nasilja, ’’ poruka je nadležnih.

Vršnjačko nasilje ne smije da se zataškava, o njemu je potrebno što češće i što glasnije govoriti jer to je problem svih nas. Tragični slučajevi Alekse Jankovića iz Niša, Mahira Rakovca iz Sarajeva i Haruna Mujkića iz Zenice, opomena su za cjelokupno društvo. Sva tri dječaka počinila su samoubistvo jer su bili žrtve vršnjačkog nasilja.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()