Četvrta šansa do indeksa: Studenata u Republici Srpskoj sve manje

Najmanje intersovanja za Poljoprivredni fakultet

29.09.2023. 08:42
  • Podijeli:
studenti-6411a930b05a6.webp Foto: Univerzitet u Banjoj Luci

Na javnim univerzitetima Republike Srpske u ponedjeljak počinje nastava za više od 3.000 brucoša, a s obzirom na to da pojedini fakulteti u prethodnim mjesecima nisu ni blizu popunili svoje amfiteatre svršenim srednjoškolcima ponudiće i četvrtu šansu da dođu do indeksa.


U amfiteatre fakulteta u Banjaluci u ponedjeljak će kročiti oko 2.000 brucoša, dok se za prvi akademski čas na nekoj od ustanova Univerziteta u Istočnom Sarajevu sprema 1.091 student.

Portparol Univerziteta u Banjaluci Dario Stanković istakao je za “Glas Srpske” da je broj upisanih brucoša ove godine na prošlogodišnjem nivou, a najmanje interesovanja bilo je za upis na Poljoprivredni fakultet.

- Međutim, nijedan studijski program nije sporan, jer je za organizaciju nastave na svim smjerovima upisan dovoljan broj studenata - kazao je Stanković.

Dekan Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta (AGGF) u Banjaluci Saša Čvoro kazao je da će nova generacija brucoša, odnosno njih 140, ove godine nastavu započeti u novim prostorijama.

- Preseljenje kompletnog fakulteta na novu lokaciju će se obaviti u narednih mjesec, dva - kazao je Čvoro.

Na Filozofski fakultet u Banjaluci se tokom tri roka u prvu godinu studija upisalo 100 studenata.  Dekan ovog fakulteta Biljana Babić kaže da je sve spremno za početak nastave.

- Zadovoljni smo brojem upisanih brucoša. Pomaka je kod nas ove godine bilo na srbistici, gdje je upisano 11 brucoša, što nas posebno raduje. Interesovanje je ove godine, u odnosu na lani, vladalo i za kineski jezik - kazala je Babićeva.

Na Šumarskom fakultetu u Banjaluci nastava počinje za 23 brucoša, a vršilac dužnosti dekana ovog fakulteta Zoran Govedar rekao je da su za brucoše organizovali tri upisna roka, dok su o četvrtom razmišljali.

- S obzirom na to da je na trećem roku upisan samo jedan brucoš, čisto sumnjam da bi za četvrti bilo interesovanja - kazao je Govedar.

Prorektor za nastavu na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu Vladimir Vladičić potvrdio je da je sve spremno za početak nove akademske godine.

- U prvom roku upisano je 752 brucoša, dok je drugu priliku iskoristilo 169 studenata. Na trećem roku upisano je 55 brucoša - kazao je Vladičić i dodao da je lani bilo osam brucoša manje. Istakao je da oko 70 studenata stranih državljana ima problema sa dobijanjem vize zbog čega bi, naglasio je Vladičić, ukupan broj brucoša u narednom periodu mogao biti povećan.

Dekan Filozofskog fakulteta Pale Vladan Bartula kazao je da je u protekla tri roka upisano 155 brucoša, što je više u odnosu na lani.

- Međutim, to ne bi trebalo da bude konačan broj, jer planiramo organizovati i četvrti upisni rok tokom oktobra s obzirom na to da imamo dovoljno prostora. Najmanje interesovanja do sada je bilo za srpski jezik gdje su upisana svega dva brucoša - rekao je Bartula.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu Božidar Popović kazao je da vrata otvaraju za 71 brucoša.

- Do blagog porasta broja upisanih, uz kvalitetniju nastavu, došli smo i na osnovu dobrih preporuka koje donosi saradnja sa privredom - rekao je on.

Plan

Prvi konkurs za upis brucoša raspisan je početkom juna. Univerzitet u Banjaluci ponudio je 2.770 mjesta, a Univerzitet u Istočnom Sarajevu 1.847.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()