Četiri decenije od otvaranja ZOI u Sarajevu: Na Jahorini otvorena olimpijska izložba

Direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnaić rekao je da su pripremili bogat kulturni, zabavni i društveni program kako bi oživjeli duh zajedništva

Autor: PR tekst
08.02.2024. 16:40
  • Podijeli:
Jahorina izložba-65c4f75d33a82.webp Foto: PR

U polaznoj stanici gondole "Poljice" na Jahorini danas je otvorena izložba u čast 40 godina od održavanja ZOI u Sarajevu koju čine unikatni rekviziti iz tog vremena. Na današnji dan, prije tačno 40 godina, svečano su otvorene Zimske olimpijske igre u Sarajevu, najveći sportski događaj u BiH ikad.

Tim povodom prisutnima su se obratili direktor Olimpijskog centra Jahorina, Dejan Ljevnaić, predsjednik nadzornog odbora Olimpijskog centra Jahorina, Nedeljko Elek, kustoskinja Marija Nišić i vizualna umjetnica Aleksandra Kokotović.

Izložbu su posjetili i olimpijci iz Sarajevsko-romanijske regije, dok je od 16.15 časova planirana parada ratraka Poljice sa Vučkom, te demo spust ski-škole sa bakljama na stazi Poljice.

Direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnaić rekao je da su pripremili bogat kulturni, zabavni i društveni program kako bi oživjeli duh zajedništva.

„Ovaj dan predstavlja poseban trenutak za nas, jer se prisećamo veličanstvenih događaja koji su oblikovali našu zajednicu i stavili Jahorinu na svetsku mapu sporta. Na ovom mestu pre tačno 40 godina ispisana je istorija.

Dok se okrećemo unazad i slavimo prošlost, takođe se veselimo prilikama koje nam budućnost donosi. Ova izložba nije samo putovanje kroz vreme, već podsetnik na našu sposobnost da se uzdignemo iznad izazova i postignemo izvanredne rezultate.

Olimpijska izložba je  simbolično se otvorena danas,  8.2. Olimpijski centar Jahorina za njenu realizaciju posebnu zahvalnost duguje  Đođru Kardum, koji je za nju ustupio svoje eksponate. Njegova 15-godišnja strastvena kolekcija sadrži unikatne  rekvizite i skijaška odela iz vremena olimpijade.  Pored njega, Toma Lopatić, bivši olimpijac, te Emirov muzej koji se nalazi Jahorini, pružili su značajnu podršku ustupanjem svojih antikviteta . U donaciji su učestvovali  i zaposleni OC Jahorina,  jedni od njih su i  porodica Stevanović, zahvaljujući Slađani  u postavku je uvrštena autentična baklja, a najstariju mapu Jahorine posetioci  će moći pogledati zahvaljujući Srđanu. Postavku brižno nadgleda kustoskinja Marija Nišić, art menadžerka Olimpijskog centra Jahorina,. Ulaznice za ovo putovanje kroz vrime koštaju simboličnih 5 km, a svaki posetilac  dobija prikladan poklon u duhu olimpijade.

Pored bogatog kulturnog, umetničkog i sportskog programa koji smo pripremili za sve naše posetioce, jedan događaj bih posebno istakao. Reč je o humanitarnoj trci za Magdalenu Vlaški. Humanitarna trka za Magdalenu Vlaški, heroinu koja hrabro vodi bitku protiv teške bolesti pomera se za 17.2. Ova trka nije samo sportski izazov, već i izraz solidarnosti.

Ovim posebnim događajima Olimpijski centar Jahorina ne samo da slavi prošlost, već i osnažuje zajednicu kroz kulturu i altruizam.

Danas, Jahorina je potpuno moderno i opremljeno skijalište, koje posećuju turisti iz svih delova sveta. Mesto spajanja, jedinstva i sloge. Zbog svoje impozantne istorije, ona je pre svega planina svih naroda nekadašnje Republike, onaj komad zemlje koji svi doživljavaju kao svoj. Na ovoj planini duh olimpizma i njegove temeljne vrednosti su način života svakog zaposlenog Olimpijskog centra.

Ovaj veliki jubilej biće sjajna prilika za sve one koji nisu informisani o sportskom značaju ove planine da nauče više. Bogatim kulturnim i sportskim programom koji smo pripremili za obilježavanje ovog jubileja, želimo poslati poruku zajedništva, tolerancije i ljubavi. Cilj nam je da setimo svega što je bilo, da nastavimo tradiciju i da pokušamo dovesti na Jahorinu nova velika takmičenja. Moja želja je da sve države, nekadašnje Republike, kao i Bugarska i Rumunija zajedno konkurišu za organizaciju Zimskih olimpijskih igara. Ideja proizlazi iz dubokog uverenja da zajednička organizacija Zimskih olimpijskih igara, možda više od bilo čega drugog, može promovisati pomirenje, prosperitet, saradnju i razvoj regije. Naš glavni cilj je da svi zajedno stvorimo nezaboravne Zimske igre, da pokažemo svetu da smo sposobni zajednički raditi na velikim projektima i da gradimo bolju budućnost za sve na ovim prostorima.

Ova inicijativa  donela bi znatne investicije u skijašku infrastrukturu, promovisala razvoj turizma i sporta, a takođe bi unapredila imidž ovih regija na globalnom nivou. Stvorili bismo  nove mogućnosti za ekonomski rast, nova radna mesta i promociju zdravog načina života, sve to vodi do stvaranja zdravijeg i modernijeg regiona. Verujem da imamo najlepše planine na svetu i najbolje ljude.“ – rekao je Ljevanić.

Predsjednik nadzornog odbora Olimpijskog centra Jahorina, Nedeljko Elek nije krio svoje zadovoljstvo povodom obilježavanja značajnog jubileja.

„Svaki eksponat ovde predstavljen nosi sa sobom priču o upornosti i predanosti. Zimski olimpijski duh koji je gorio na Jahorini pre 4 decenije i dalje živi u našim srcima. To je duh koji nas motiviše da sanjamo velike snove i da radimo zajedno kako bismo ih ostvarili. Jer, kao što smo dokazali i onda kada se okupimo kao zajednica, nema granica onome što možemo postići. Jahorina ima veliki potencijal, koji treba njegovati i da priznanja neće izostati“. – rekao je Elek.

U Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u srijedu, 7. februara, s početkom u 19 upriličeno  je otvorenje izložbe skulptura i slika “Vid’ mu glave: Udubljivanje u složenost ljudskog života” autorice Aleksandre Kokotović.

Aleksandra se obratila prisutnima i na otvaranju Olimpijske izložbe i izrazila svoju zahvalnost na kontinuiranoj podršci koju dobija od strane Olimpijskog centra Jahorina.

Art menadžerka Olimpijskog centra Jahorina i kustoskinja izložbe, Marija Nišić se zahvalila pristupnima i simbolično otvorila izložbu sa pjesmom „Gori vatra“, legendarnog Zdravka Čolića.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()