Čak 80 posto mladih spremno dati otkaz zbog toksične atmosfere na poslu: “Zdravlje najbitnije”

Glavni uzroci sagorijevanja uključuju međuljudske sukobe, nedostatak jasnoće u pogledu zadataka, odgovornosti i ciljeva te pritisak povezan s vremenom i opterećenjem

15.03.2024. 08:12
  • Podijeli:
Posao (3)-63d7d34329135.webp Foto: Pixabay

Sagorijevanje, zdravstveno stanje povezano s kroničnim stresom na poslu, sve je češće među zaposlenicima.

Zapravo, prema istraživanju koje je proveo McKinsey Health Institute na 30.000 radnika u 30 zemalja, 22% radnika u svijetu ima simptome izgaranja.

Glavni uzroci sagorijevanja uključuju međuljudske sukobe, nedostatak jasnoće u pogledu zadataka, odgovornosti i ciljeva te pritisak povezan s vremenom i opterećenjem, prenosi Novi list.

Ovi čimbenici mogu dovesti do zbunjenosti, stresa i niske produktivnosti.

50% generacije Z i milenijalaca osjeća stres na poslu
Demografski, čini se da su zaposlenici u manjim tvrtkama koji nemaju rukovodeće pozicije i mlađi radnici izloženiji riziku od sagorijevanja.

50 % zaposlenika generacije Z i milenijalaca osjeća se pod stresom na poslu većinu vremena, a oko 80 % bilo bi spremno dati otkaz zbog toksične kulture tvrtke.

Pozitivno radno okruženje pokazalo se ključnim faktorom u poboljšanju dobrobiti zaposlenika.

Ovo im okruženje omogućuje da se osjećaju bolje te da budu inovativniji i učinkovitiji na poslu.

Pozitivna klima u poduzeću povezana je s većom atraktivnošću i zadovoljstvom te vrhunskim učinkom.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()