Brojni građani na otvaranju džamije Arnaudija u Banjaluci

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika 2003. godine proglasila je mjesto i ostatke graditeljske cjeline Arnaudije nacionalnim spomenikom BiH

07.05.2024. 11:14
  • Podijeli:
arnaudija_BL_otvaranje_foto_UNA3-6639f06ee893b.webp Foto: UNA

Građani iz svih krajeva Bosne i Hercegovine došli su danas u Banjaluku gdje će u prisustvu hiljada građana i visokih zvanica iz BiH i Turske, biti otvorena obnovljena džamija Arnaudija.

Arnaudija, posljednja obnovljena od u ratu porušenih 16 džamija u Banjaluci, uskoro će biti svečano otvorena i to na dan njenog rušenja 1993. godine, kada se obilježava i Dan džamija.

Mnošto ljudi građana je stiglo na svečano otvorenje. Neki su dolazili i organiziranim prijevozom, a još ih pristiže.

Džamija Arnaudija je podignuta 1594. godine.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika 2003. godine proglasila je mjesto i ostatke graditeljske cjeline Arnaudije nacionalnim spomenikom BiH.

Kako javlja reporterka UNA-e na svečano otvorenje džamije Arnaudija pristigao je i reis Kavazović, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić, članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković, premijer Republike Srpske Radovan Višković...

Kako je najavljeno, današnjem događaju prisustvovat će i veliki broj zvanica među kojima su ministar za kulturu i turizam Republike Turske Mehmet Nuri Ersoy, predsjednik Uprave za vjerske poslove Turske Ali Erbas, direktor Generalne vakufske direkcije Turske Sinan Aksu i drugi.

Građani su danas posebno emotivni, sa suzama poručuju da im ovo mnogo znači, da su presrećni i da se sve bogomolje trebaju obnoviti. Šalju poruke mire i suživota svih građana u BiH, poručuju i da rat nikome ne treba da svi treba da živimo u miru.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()