Brak na neviđeno: Godišnje se u RS zaključi pet hiljada brakova, a okonča skoro hiljadu

Najduži brak prije razvoda trajao je 51 godinu, a najkraći svega 36 dana i to 2022. godine

09.03.2024. 20:18
  • Podijeli:

Godišnje se u prosjeku u Republici Srpskoj zaključi više od pet hiljada brakova, a okonča ih se skoro hiljadu. Najduži brak prije razvoda trajao je 51 godinu, a najkraći svega 36 dana i to 2022. godine. 

Sve to navelo nas je da se raspitamo koji su najčešći uzroci prekida zajedničkog života.

Ljubomora supruge. To je razlog zbog kojeg se Brane Grahovac razveo 2000te godine, poslije skoro 18 godina braka. Ipak, smatra naš sagovornik, ljubomora nije presudan razlog i za druga okončanja brakova.

"Neće više niko nikome da trpi neke stvari. Ekonomska samostalnost pojedinaca i muških i ženskih da je to osnovni razlog jer neko kaže jednostavno šta ja s tobom da se raspravljam, imam gdje da živim, kako da živim, imam svoju platu pa što da trpim nešto", smatra banjalučanin Brane Grahovac.

Ne trpe mnogi ni iz drugih razloga. Aktuelni su i drugi potencijali uzroci sve učestalijih razvoda, smatraju građani.

"Po meni su društvene mreže najveći uzrok i razvoda i svega ostalog".
"Samo gledaju svi na sebe, kad im nije dobro odmah idu svojim putem i ništa da napreduju."
"Svašta pomalo nešto. Od finansija, posla, neimaštine. Niko ni za koga vremena nema, niko nikoga ne razumije".
"Nepoštovanje, samo nepoštovanje".
"Netrpljivost, niko ništa više neće da trpi".

Da, da, tako je. Nisu naši anketirani daleko od istine. Problemi u komunkaciji su svakodnevni - saglasna je struka.

"Nehtijenje bračnih partnera da podnesu bilo kakav vid žrtve, da na kraju krajeva saslušaju jedno drugo, jer najveći problem danas u savremenom društvu je što niko nikoga ne sluša, niko nikoga ne sasluša, da podnese nečiji teret", kaže sociolog Vladimir Vasić.

Nedovoljno poznavanje drugog partnera takođe je jedan od razloga raskola brakova, smatra psiholog Jelena Milić.

"Kada uđu u brak i krenu sa bračnim zajedničkim životom odmah u samom početku je problem u adaptaciji jer trebate da prihvatite nečije i mane i dobre stvari. Ako ste sa nekim iz ljubavi krenuli u neku vezu, onda isto tako iz te ljubavi trebate da znate da volite i njegove mane", rekla je psiholog Jelena Milić.

Upravo veliki procenat brakova se i ne sklapa iz istinske ljubavi.

"Sklapaju se brakovi uslovljeno, sklapaju se brakovi zbog neželjenih i prijevremenih trudnoća, sklapaju se brakovi zbog socijalne sredine, zbog zadovoljavanja potreba roditelja. Pa dolazi do pucanja odnosa jer nismo zreli za bračnu obavezu i nismo spremni", dodaje Vasić.

Zato, dobro razmislite da li ste spremni za bračne obaveze. Jer razvod može biti bolan i dugotrajan naročito ako imate i djecu, koja u ovim slučajevima najviše ispaštaju.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()