Bosna i Hercegovina je na 65. mjestu po konzumaciji alkohola

U većini zemalja, muškarci u prosjeku piju najmanje tri puta više alkohola od žena

28.12.2022. 08:46
  • Podijeli:
alkohol-reuters.jpg

Bosna i Hercegovina se nalazi na 65. mjestu po konzumacija alkohola u svijetu.

Stranica World Population Review objavila je podatke o prosječnoj konzumaciji alkohola u svijetu, koji variraju u zavisnosti od zakona, kulture i drugih karakteristika svake zemlje…

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je zabilježila potrošnju alkohola u svakoj zemlji u litrima čistog alkohola za sva piva, vina, žestoka i druga alkoholna pića.

Prema podacima WHO, građani Češke konzumirali su najviše alkohola po glavi stanovnika, a pojedinci su konzumirali oko 14,26 litara čistog alkohola. Na drugom i trećem mjestu su Latvija i Moldavija sa 13,19 i 12,85 litara. Slijede Njemačka, Litvanija, Irska, Španjolska, Uganda, Bugarska, Luksemburg…

U većini zemalja, muškarci u prosjeku piju najmanje tri puta više alkohola od žena.

Podaci za Bosnu i Hercegovinu iznose 7.81 litara po glavi stanovnika godišnje, što je stavlja na 65. mjesto u svijetu. Ispred naše zemlje su naše komšije Crna Gora, Srbija i Hrvatska. Prema toj statistici, muškarci u BiH piju 12.95 litara, a žene 2.96 litara.

Naravno, najviše alkohola se prodaje pred božićne i novogodišnje praznike.

Posljednjih dana u tržnim centrima širom BiH, i pored brojnih poskupljenja svih namirnica, kupci kupuju veće zalihe alkoholnih pića.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()