Borba za parking u centru Banjaluke se nastavlja: Prisutni gradonačelnik, policija i predstavnici "Autoprevoza"

Spor između „Autoprevoza” i Grada oko vlasništva na zemljištu vrijednom desetine miliona maraka na lokaciji poznatoj kao Stara autobuska stanica traje skoro dvije decenije

20.10.2023. 08:25
  • Podijeli:
DELOZACIJA BANJALUKA STARA AUTOBUSKA STANICA PARKING 20102023-653248013d05f.webp Foto: Grad Banjaluka

Veliki broj policijskih službenika, predstavnici "Autoprevoza" i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković sa nekoliko radnika Gradske uprave stigli su jutros na prostor stare autobuske stanice u centru grada gdje je u toku deložacija, odnosno prinudno izvršenje i uvođenje “Autoprevoza” u posjed zemljišta.

Spor između „Autoprevoza” i Grada oko vlasništva na zemljištu vrijednom desetine miliona maraka na lokaciji poznatoj kao Stara autobuska stanica traje skoro dvije decenije.

Generalni direktor "Autoprevoza" Sladomir Đurić rekao je da su juče prvi put nakon 20 godina sjeli za sto sa predstavnicima Grada Banjaluka i poručio da to posmatraju kao pomak u pravcu pronalaženja rješenja.

-Mi smo poručili da smo spremni za kompromis a ovaj put smo predali i pisano sve naše zahtjeve -  rekao je Đurić.

On je dodao da su iz Gradske urpave tražili da se deložacija prolongira, piše "Glas Srpske".

- Mi to nismo prihvatili jer smo ovo čekali 20 godina - rekao je on.

Đurić kaže da su oni ostali pri svojim stavovima.

-Danas ulazimo na ovu lokaciju i spremni smo da se odazovemo na svaki poziv da se pronađe kompromisno rješenje - kaže Đurić.

Budući da se radi o dijelu parcele na kojoj je parking, Đurić kaže da su spremni da u toku dana zaključe ugovor o naplati parkinga kako bi isti već sutra bio dostupan za parking.

Istakao bi da će biti formiran zajednički tim koji bi našao prihvatljivo rješenje za sve strane.

- Bitno da je sve odgovara i nama i gradu Banjaluka. Spremni smo da se odreknemo jednog dijela parcela u korist grada. Nadam se da ćemo doći do rješenja - naveo je Đurić.

Draško Stanivuković rekao je da spor traje 20 godina, te da ovo danas njegov jubilej.

- Kada se moglo reagovati, nije se reagovalo. Kada su prethodni gradonačelnici mogli iskoristiti pravne lijekove, kada je pravobranilaštvo moglo da preuzme zemljište, svi su žmirili - rekao je Stanivuković i dodao da, kada je on postao prvi čovjek grada, spor oko zemljišta bila izvršna presuda.

Koliko god im se ne dopadale izvršne presude, kako je rekao Stanivuković, one su legalne.

- Ovo je sve, nažalost, prohujalo s vihorom. Borićemo se za društvo, jer kako je moguće da neko privatizuje Muzej savremene umjetnosti, ulice, spomenike – upitao je Stanivuković.

Prema njegovim riječima, u normalnoj državi to ne bi bilo moguće, ali "kada imate banana državu i banana sudove, sve je moguće“.

Stanivuković kaže da je ovaj dio grada epicentar Banjaluke.

- Dva puta smo zaustavili deložaciju. Ovaj parking vrijedi 35 miliona KM - rekao je Stanivuković.

Istakao je da je "Autoprevoz" spreman da odustane od Muzeja i dijela Vidovdanske ulice.

- Imamo mogućnost da dalje pregovaramo, iako idemo u dalju nezvjesnost. Grad će ovdje zadržati naplatu parkinga - naveo je gradonačelnik.

Spor traje skoro dvije decenije

Svemu je prethodio sporazum iz 1979. godine o zamjeni nekretnina između grada Banjaluka sa “Autoprevozom”.

Dugogodišnji spor je otvoren 2004. godine kada je Grad zahtijevao da se zemljište kod stare autobuske stanice i muzeja upiše kao njegovo vlasništvo tražeći da se utvrdi pravna valjanost sporazuma o zamjeni iz 1979. godine.

Okružni privredni sud je taj zahtjev odbacio i presudio u korist “Autoprevoza”, a Viši privredni sud je nakon toga donio odluku u korist Grada Banjaluka.

Konačnu riječ dao je Ustavni sud BiH koji je početkom 2020. godine, kada je presudio da zemljište na kojem grad godinama organizuje i naplaćuje parking, pripada “Autoprevozu”.

Tačnije, sud je potvrdio presudu Okružnog privrednog suda. Do sada su propala dva pokušaja ulaska u posjed Autoprevoza na ovoj lokaciji. Prvi je organizovan 13. aprila, a drugi je bio 15. avgusta.

U međuvremenu je “Autoprevoz” uputio otvoreno pismo Gradu Banjaluka.

Nakon tih bezuspješnih deložacija „Autoprevoz“ je uputio pismo Stanivukoviću u kojem su predložili da se u što kraćem roku organizuje sastanak kako bi pronašli i usaglasili kompromisno rješenje vezano za lokaciju stara autobuska stanica te okolnih parcela.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()