Bliži se početak novog semestra na fakultetima, a vi se još niste upisali?

Na kojim fakultetima ima najviše mjesta, a koji su najtraženiji u BIH, istražila Nevena Moravac

28.08.2023. 20:35
  • Podijeli:

Bliži se početak novog semestra na fakultetima, a vi se još niste upisali? Bez brige, danas počinje drugi upisni rok.

Na kojim fakultetima ima najviše mjesta, a koji su najtraženiji u BIH, istražila Nevena Moravac.

Drugi upisni rok otvorio je vrata fakulteta - članica Univerziteta u Banjaluci.

Bojan Umićević iz Novog Grada došao je da se upiše na Akademiju umjetnosti.

"Smjer gluma, a zašto sam se odlučio, zato što me vuče cijeli život da idem tamo i tako da mislim da se tu pronalazim. Nisam pokušao u prvom roku, samo sam sad u drugom došao", kazao je Bojan.

Istu sudbinu dijeli i Jovana Tošić iz Dervente, koja nakon završenog fakulteta očekuje brzo zaposlenje.

"Filozofski fakultet, pedagogija zato što prvenstveno nisam imala ništa od tih predmeta u srednjoj školi pa nisam mogla izaći na prvi rok", rekla nam je Jovana Tošić, koja se danas upisala.

Mjesta ima za još 1089 brucoša na svim fakultetima, osim na fakultetu bezbjednosnih nauka, na kojem su svi kapaciteti popunjeni. Sa druge strane...

„Slobodnih mjesta ima na poljoprivrednom fakultetu, na rudarskom, tehnološkom, pmf-u, znači za bilo koji fakultet da student ima interesovanje vjerujem da će se naći mjesto za njih. Redovni studenti imaju mogućnost da se školuju iz budžeta i takvih je najviše, preko 80 odsto“, objasnio je Dario Stanković, portparol Univerziteta u Banjaluci.

Ipak oni koji nisu na budžetu, za godinu će morati izdvojiti pozamašnu sumu. Najniža školarina je na Ekonomskom fakultetu - hiljadu maraka, a budući medicinari za oba semestra moraće izdvojiti čak četiri hiljade maraka. Tako je barem u Banjaluci. Na Univerzitetu u Sarajevu ovi iznosi se kreću i do sedam hiljada maraka.

„Kreću se od 900, 1000 maraka do šest, sedam hiljada maraka. Jeftiniji fakulteti su naravno fakulteti koji nemaju laboratorije, a fakulteti koji imaju najviše školarine su fakulteti koji imaju više laboratorije kao što je naš medicinski fakultet, stomatološki“, kazala je Dženana Husremović, prodekan Univerziteta u Sarajevu.

Na ovom Univerzitetu takođe ima slobodnih mjesta. U prvom roku najveća zainteresovanost bila je za Arhitektonski fakultet, koji je tako popunjen do posljednjeg mjesta.

„Najviše mjesta ostalo je na našim fakultetima Šumarskom i Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu. Ja se iskreno nadam da će se naši budući brucoši više odlučivati upravo za ova područja obzirom da je BIH bogata šumama i ima jako puno potencijala za agrikulturu", dodala je Husremovićeva.

Nova akademska godina 2023/24. za sve studente u BIH počinje drugog oktobra.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()