Biser BiH: Selo na Bjelašnici oduševljava posjetioce

Umoljani se nalaze na 1.350 metara nadmorske visine u području takozvane Zabjelašnice.

03.09.2023. 09:13
  • Podijeli:
Umoljani Bjelašnica-64f42d1251d5a.webp Foto: Bosnainfo

Bjelašnica krije prelijepa mjesta, samo treba istražiti.

Jedno od mnogih ne tako nepoznatih, ali nedovoljno istaženih jeste selo Umoljani.

Umoljani se nalaze na 1.350 metara nadmorske visine u području takozvane Zabjelašnice koja je, ustvari, visoravan smještena u trouglu planina Bjelašnice, Treskavice i Visočice. Na ovom prostranom području se nalaze i sela Lukavac, Milišići, Kramari, Brda, Šabići, Rakitnica, Bobovica, Ozimine, Pervizi, Sinanovići, te nešto malo udaljeniji Lukomir i Čuhovići.

Lukomir je poseban po tome što je na najvišoj nadmorskoj visini, na 1.472 metara, a Umoljani po tome što imaju najveći broj stanovnika od nabrojanih sela. Do Lukomira se teže dolazi, jer je put do sela makadam, pa lokalci savjetuju da se porani i krene iz Umoljana pješke preko Studenog potoka do Lukomira, gdje vam treba oko tri sata hoda.

U selu Umoljani na Bjelašnici koje se nalazi na 1.350 m nadmorske visine lakše se diše nego u nižim predjelima ali se prema riječima rijetkih koji su u njemu ostali – teže živi. Legenda kaže da je Studeni potok ovdje nastao kada je aždaha pokušala progutati selo i njegove stanovnike.

Molitvama je umoljeno da aždaha bude skamenjena ali stanovnike je progutao trend odlaska u grad i van BiH. Zime su u Umoljanima neumoljive pa ovdje tokom tog godišnjeg doba ostane tek nekoliko ljudi; većina koja ovdje boravi tokom toplijeg dijela godine, prezimi u Hadžićima.

Ekipa Bosnainfo posjetila je Umoljane i uvjerila se u ljepotu krajolika, ljudsku toplinu, jednu sasvim drugačiju priču koju nikad nećete doživjeti u gradu.

Turisti imaju šta i vidjeti – dašak starog vremena i planinskog života, prelijepe krajolike te interesantne materijalne spomenike.

Pored legendi o imenu sela, interesantna je i priča o džamiji u Umoljanima čija je munara izgrađena od metala kako bi odoljela svim vremenskim (ne)prilikama. Džamija je jedina građevina koja nije srušena u proteklom ratu i o tome se raspredaju mnoge legende, a lokalno stanovništvo kaže da je izgrađena na nekom od stećaka.

To i nije nemoguće, jer se na putu za Umoljane nalazi mala nekropola stećaka, a na brdu preko puta se nalaze male drvene vodenice, pa je ovo nezaobilazno mjesto na kojem staju svi turisti.

Osim nabrojanih atrakcija, svi posjetioci imaju priliku obići i katunsko selo Gradina koje se nalazi u blizini Umoljana na putu za Studeni potok. Tu su i ture za planinare na Opservatoriju 2.067 metara nad morem, Krvavac 2.062 metara, Vlahinja 2.005 metara, Obalj 1.896 metara, Lovnica 1.856 metara i Visočica 1.960 metara.

Posebno atraktivne ture su kroz kanjon Rakitnice i do Lukomira. U selu možete vidjeti i seljane u narodnoj nošnji te kupiti autentične priglavke, šalove, prsluke, a pri tome se i kvalitetno nahraniti domaćim specijalitetima, ali i probati domaće čajeve i sokove.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()