Biolog tvrdi: Nema mjesta panici, panteru čovjek nije plijen

'On se prvenstveno hrani sitnijim životinjama od sebe. Zečevi fazani, sitna divljač, odbjegli kućni ljubimci – ali nikako ljudi'

14.11.2022. 22:52
  • Podijeli:
crna pantera_Pixabay-1668094798449.webp Foto: Pixabay

Ne treba paničiti zbog pojave pantera, za kojim i dalje traje potraga na području Apatina, jer čovjek nije plijen toj životinji koja se prvenstveno hrani sitnijim životinjama, izjavio je biolog Zoološkog vrta u Beogradu Kristijan Ovari.

Ovari u izjavi Tanjugu ističe da panter nije iz zooloških vrtova, jer je pričao sa kolegama iz Hrvatske, Mađarske i Srbije, koji su rekli da ni iz jednog od tih zoo vrtova nije pobjegao panter.

"U svjetlu onoga što se dešavalo sa lavom koji je zaplenjen u Subotici, pa je dospio u Zoološki vrt na Paliću, postoji problem sa krijumčarenjem divljih životinja, nelegalnim držanjem. Postoji mogućnost da je, posredstvom toga, i ova životinja dospjela u prirodu, odnosno tamo gdje joj nije mjesto", rekao je Ovari.

Biolog poručuje da ne bi trebalo paničiti jer, prije svega, toj životinji čovjek nije plijen.

"Ona se hrani prvenstveno sitnijim životinjama od sebe. Zečevi fazani, sitna divljač, odbegli kućni ljubimci, ali nikako ljudi", rekao je Ovari.

Bilog pojašnjava da je panter životinja koja ima tajnovit način života, što znači da "neće samo tako da se pojavi, već se skriva".

"Imali smo priliku da vidimo, kada su je registrovali prije neki dan kod Banje Junaković, sa kojom lakoćom je ona uspjela da se zavuče u neko šiblje, toliko da ni termo kamere nisu uspjele da je nađu. Pogotovo crno kamuflažno krzno pogoduje ovakvoj situaciji tako da ona savršeno ima mogućnost da pobjegne", objasnio je on.

Ovari dodaje da je to isti slučaj kao i sa kunama koje žive u potkrovljima.

"Ljudi ih nisu svjesni, a zapravo su vrlo korisne. Love pacove i druge životinje. Slično tome i ova životinja je tu negdje i hrani se drugim životinjama, a da mi ne znamo za njeno postojanje. Ne treba paničiti", poručio je biolog beogradskog Zoološkog vrta.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()