BiH prva tri mjeseca uvezla pet hiljada automobila više u odnosu na isti period lani

Najskuplji uvezeni novi automobil u ovoj godini, Ferari Roma, plaćen je čak 450 hiljada maraka sa uvoznim dažbinama, a za prvih 10 najskupljih, izdvojeno je blizu 4 miliona maraka

27.04.2024. 20:00
  • Podijeli:

U Bosnu i Hercegovinu u prva tri mjeseca ove godine uvezeno je pet hiljada automobila više u odnosu na isti period lani. Svaki osmi uvezen automobil je nov. Znači li ovo, da se nakon pandemije korona virusa sada konačno oporavlja tržište automobila i u BIH?

Tržište se definitivno oporavlja, kažu stručnjaci iz ove oblasti. Taj stav potkrijepljuju podatkom da je još u prošloj godini došlo do rasta prodaje automobila za 27 odsto. Kriza uzrokovana nedostatkom sirovinama i poluprovodnicima u svijetu autoindustrije je prošlost.

"Stabilizirali su se lanci snabdijevanja i vozila su postala dostupnija, smanjili su se sami rokovi isporuke od trenutka narudžbe do samog trenutka dolaska u državu, odnosno isporuke kupcu", kaže Miro Sesar, predsjednik Udruženja ovlaštenih uvoznika i trgovaca automobilima u Federaciji BiH.

Da je uvoz sada znatno lakši, a ponuda sve veća svjedoče i radnici na banjalučkim auto-placevima.

"Vozila ima dosta na tržištu, ima se šta kupiti u inostranstvu. Uzimamo ih iz svih država Evrope, od Njemačke, Francuska, Španija, Italija. Ljudi koji imaju veću kupovnu moć, naravno kupuju novija auta, traže se", objašnjava Saša Dedić, prodavac na auto placu.

A oni koji imaju manju kupovnu moć, za auta izdvajaju između 15 i 20 hiljada maraka, uglavnom starosti do deset godina.
Iako je tržište sada stabilno, pada cijena u skorijem periodu teško da će biti, smatraju ekonomisti.

"Polovnih automobila iz godine u godinu sve je manje zbog njihove dotrajalosti, zbog habanja, zbog nesretnih događaja i onda kada se okrenete da tražite neki automobil koji je vama cjenovno odgovara jer ih je manje na tržištu, odnos ponude i tražnje diktira u tome da je tražnja veća od ponude i ukoliko je tražnja ona koja dominira ponuda ima povećanje cijena na gore", stava je ekonomista, Aleksandar Ljuboja.

Zainteresovanost je, čini se, trenutno veća za nove automobile. Od početka godine takvih je uvezeno više od dvije i po hiljade.

"Novi automobili troše manje goriva, manje zagađuju, manje uvozimo dijelova. Mnogi razmišljaju na ovaj način i odvajaju značajna novčana sredstva da kupe nov automobil koji je u konačnici rentabilniji i za budžet jednog privrednog društva a i za porodični budžet", dodao je Ljuboja.

Najskuplji uvezeni novi automobil u ovoj godini, Ferari Roma, plaćen je čak 450 hiljada maraka sa uvoznim dažbinama, a za prvih 10 najskupljih, izdvojeno je blizu 4 miliona maraka. Treba li veći dokaz oporavka tržišta?

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()