BiH prošlu godinu završila sa spoljno-trgovisnkim deficitom većim od 11 milijardi maraka

Kada je riječ o Republici Srpskoj, iza nje je ekonomski izazovna ali uspješno preveziđena godina

22.01.2024. 22:00
  • Podijeli:

BiH je prošlu godinu završila sa spoljno-trgovisnkim deficitom većim od 11 milijardi maraka. Izvoz je iznosio 16,7 milijardi КM dok je uvoz zabilježen od 27,7 milijardi КM. 

Kada je riječ o Republici Srpskoj, iza nje je ekonomski izazovna ali uspješno preveziđena godina, poručuju statističari.

 Republika Srpska u toku prošle godine ostvarila je spoljotrgovinski deficit u iznosu od 1,8 milijardi maraka. Izvezla je robe u vrijednosti oko pet milijardi maraka, dok je istovremeno, uvezla robu u vrijednosti od sedam milijardi maraka.

"I na strani uvoza i na strani izvoza dominantna je Srbija. Najviše se izvozila električna energija, preko 10%. A 23% ukupnog obima spoljnotrgovinske razmjene je ostvario grad Banjaluka, što je možda i očekivano s obzirom na veličinu i koncentraciju stanovništva", kaže Darko Milunović, direktor Zavoda za statistiku Republike Srpske.

U prethodnoj godinu zabilježena je prosječna inflacija od 7 odsto, čineći je tako manjom u odnosu na 2022. godinu. Znatno je poskupila hrana - među prvima meso, mliječni proizvodi i jaja.

"Republika Srpska dobro stoji u odnosu na okruženje, manje više sve države izvand BIH imaju inflaciju veću nego RS. Najveći rast cijena u 2023. godini zabilježen je u odjeljku stanovanje, voda, električna energija 12,2 posto", objašnjava Milunović.

A sve to trebalo bi da prati plata, koja je, kako kažu u Zavodu pobjednik u 2023. godini. U decembru mjesecu, prosječna plata je prvi put prešla cifru od 1300 KM. Najveće plate isplaćene su u finansijskom sektoru, a najniže u građevinarstvu.

"U poređenju sa decembrom 2022. godine isplaćena nominalna plata je veća za 7,1 % a kada se u to ukalkuliše i inflacija realno je veća za 3,7%, dodao je Milunović.

Ne tako ohrabrujuće podatke donosi prošlogodišnja analiza industrije. Industrijska proizvodnja je u padu za 6,6 odsto u odnosu na 2022. godinu, a najlošije podatke je pokazala prerađivačka industrija.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()